NOVI DETALJI

SLAŽE SE MOZAIK O KRETANJU NAPADAČA NA BERLINSKI BOŽIĆNI SAJAM Britanka tvrdi da ga je susrela u francuskom skijaškom resortu: 'Jedva je hodao'

 Društvene mreže

Nakon što je u petak ubijen napadač koji se kamionom zaletio u ljude na božićnom sajmu u Berlinu, medijima se obratila Britanka Anne Lomax koja tvrdi da je Anisa Amrija samo dva dana ranije uočila u poznatom francuskom skijalištu, piše Sky News.

Lomax tvrdi da je Amrija vidjela u srijedu u Chamonixu, francuskom mjestašcu u neposrednoj blizini granice sa Švicarskom i Italijom.

Tvrdi da je sve prijavila francuskoj policiji koja ju je četiri sata ispitivala o tome što je točno vidjela. Kako je rekla, vraćala se u hotel kada je uočila muškarca koji je hodao iza nje.

Postao joj je sumnjiv kada je primijetila da hoda neobično sporo i izbjegava kontakt očima. Lomax je zastala na mostu kako bi ga propustila da prođe i, kako je rekla, bio je to trenutak kada je uspjela 'baciti' pogled na njegovo lice.

- Bio je svijetle puti i imao je neke crvene ožiljke po licu. Tada sam shvatila i da ne hoda sporo jer me prati već zato što je bio ozlijeđen. Po načinu na koji je hodao, pretpostavila sam da ima ozlijeđena ili leđa i vrat ili nogu - prisjetila se Britanka.

Učinilo joj se čudnim što se muškarac tada zaputio prema šumi u blizini rijeke da bi kasnije shvatila da je pješice išao prema željezničkoj stanici. Da je riječ o Anisu Amriju shvatila je, tvrdi, tek kasnije kada je njegovu fotografiju vidjela na vijestima.

- Kad sam ugledala fotografiju na kojoj nosi kapu, usredotočila sam se na njegove oči nakon čega sam bila sigurna da je to on - kaže Lomax.

Prije nego što je svoje sumnje priopćila policiji, proučavala je Amrijeve fotografije na internetu i istraživala rutu od Berlina do Francuske. Nakon što je neuspješno pokušavala doprijeti do francuske policije, odlučila je nazvati protuterorističku policiju u Velikoj Britaniji. Oni su sastavili izvješće na temelju njezine izjave i proslijedili ga francuskim vlastima. Policija je drugi dan ujutro došla s njom razgovarati, a ona im je rekonstruirala cijeli događaj.

Od tada s policijom nije komunicirala, no sigurna je da je čovjek kojeg je tada vidjela bio Amri. Amri je ubijen u noći na petak u Milanu oko tri sata ujutro. Hodao je u blizini željezničkog kolodvora kada su ga htjela zaustaviti dva policijska službenika. Tražili su ga dokumente nakon čega je on počeo vikati 'Allahu Akbar' i zapucao te je ozlijedio jednog policajca. Amri je tada pokušao pobjeći, a onda ga je ubio drugi policajac.

Tko su žrtve berlinskog krvnika

Među 12 žrtava terorističkog napada kamionom u Berlinu je sedam Nijemaca kao i državljani Italije, Češke, Ukrajine, Izraela i Poljske, objavila je u subotu njemačka Savezna kriminalistička policija.

Glasnogovornica BKA rekla je da među ubijenima u napadu nije bilo djece dodajući kako ne može dati daljnje pojedinosti o žrtvama zbog zaštite privatnosti.

Njemačke vlasti rekle su da su neki od ozlijeđenih u po život opasnom stanju u berlinskim bolnicama. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:46