ŠTO S MIGRANTIMA?

SLIJEDI IZBJEGLIČKI KAOS ZBOG POTPUNO NEOČEKIVANOG RAZLOGA? Neizvjesnost na granici Hrvatske sa Slovenijom

Dobova, 291015.Vlakom iz Hrvatske izbjeglice se dovoze direktno na kolodvor u Dobovi, odakle ih pjesice vode u obliznji kamp, a nakon toga ih transportiraju do kampa Sentilj i Austrijske granice.Na fotografiji: slovenska policajka na konju i slovenski vojnik pored vlaka.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

LJUBLJANA - Opći štrajk zaposlenih u slovenskoj policiji i ministarstvu unutarnjih poslova započet će u srijedu u sedam sati ujutro, potvrdila su u utorak oba sindikata policijskih djelatnika.

Još nije sasvim jasno kako će se štrajk odraziti na granici, na službenim prijelazima i u postupanju policije pri prihvatu izbjeglica i migranata.

Više će biti poznato ujutro nakon početka štrajka, kada će predstavnici policijskih sindikata dati izjave za javnost te potom održati tiskovnu konferenciju.

Slovenska ministrica obrane Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je u utorak kao vjeruje da će se štrajk odvijati prema zakonu.

Slovenski premijer Miro Cerar već ranije je u više navrata kritizirao najavu mogućnosti štrajka u vrijeme sadašnje izbjegličke krize, istodobno priznavši da je policija u reguliranju izbjegličkog toka i održavanju javnog reda i mira napravila velik i odgovoran posao.

Štrajkom je policija zaprijetila još prije mjesec dana, navodeći da nije zadovoljna ispunjavanjem financijskih obveza vlade prema policiji. Pregovori koji su zadnjih dana o tome vođeni nisu rezultirali kompromisom niti usvajanjem zahtjeva policijskog sindikata. Riječ je navodno o zahtjevima koji bi državni proračun na godišnjoj razini stajali oko 90 milijuna eura.

Sindikati policije navode da će jačinu i tempo štrajka usklađivati s vjerojatnim nastavkom pregovora s vladom. Mediji navode da se od samog jutra može očekivati nešto sporiji rad policije na graničnim prijelazima s Hrvatskom, odnosno jedan oblik tzv. bijelog štrajka.

Kako će se štrajk odraziti na rad policije u prihvaćanju izbjeglica na granici još nije poznato, kao niti hoće li se sa štrajkom slovenskih kolega solidarizirati sedamdesetak stranih policajaca, većinom iz zemalja Višegradske skupine, koji su Sloveniju poslani kao ispomoć u čuvanju europske schengenske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:17