HODAO JE 23 DANA

Slijepi Slovenac s labradorkom Bibom savladao hodočasničku rutu od 814 kilometra - smrzavali su mu se prsti, a zbog psa su mu odbili dati prenoćište

 
Martin Močnik s labradorkom Bibom
 FACEBOOK

Slovenac Martin Močnik, koji je prije deset godina izgubio vid zbog teškog oblika šećerne bolesti, prvi je slijepac kojemu je uspjelo pješice prijeći poznatu hodočasničku rutu Camino de Santiago (Put svetoga Jakova). Put prolazi Francuskom preko Pireneja te vodi do mjesta Santiago de Compostela u Španjolskoj.

Martin je u utorak, nakon 23 dana, uspio prijeći 814 kilometra u pratnji svoga obučenog psa vodiča, labradorke Bibe. Tijekom puta priključivao se skupinama hodočasnika koji su mu bili od velike pomoći.

FACEBOOK
Martin Močnik s labradorkom Bibom

Močnik je za slovenske medije izjavio kako je u prvom tjednu imao poteškoća te da je čak mislio odustati jer je imao krizu. Rekao je i kako su mu se na dijelu puta kroz Pireneje smrzavali prsti.

No unatoč svim nedaćama, na kraju je uspješno savladao put te dobio diplomu koja svjedoči o tome da je prošao cijelu hodočasničku rutu. Mediji pišu kako je Močnik prva slijepa osoba koja je u potpunosti prošla taj zahtjevni put.

FACEBOOK
Martin Močnik s labradorkom Bibom

Martin je čitavo vrijeme bio u telefonskom kontaktu s domovinom, točnije s instruktorom pasa Markom Bručanom, koji je obučio njegovu labradorku bez koje se ne bi mogao kretati.

- Biba mi je pomagala izabrati skupinu hodočasnika kojoj sam se na putu odlučio priključiti - rekao je Močnik u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV, dodavši kako su prema njemu i psu svi bili ljubazni, ali otkrio je i kako su mu na nekim mjestima zbog psa ipak odbili dati prenoćište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:13