DRAMATIČNO POGORŠANJE

'SLIKA JE ŠOKANTNA ZA EUROPU 21. STOLJEĆA' Povjerenica za ljudska prava upozorila da je stanje s migrantima u Grčkoj na rubu katastrofe

 
 REUTERS

Stanje s migrantima u kampovima na grčkim otocima je "eksplozivno" i "na rubu katastrofe", izjavila je u četvrtak povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović.

"Stanje migranata, uključujući i tražitelje azila, na grčkim otocima u Egejskom moru se dramatično pogoršalo u posljednjih 12 mjeseci", kazala je Mijatović.

Po njezinim riječima, migranti žive u neizdrživim, groznim higijenskim uvjetima te je pozvala na hitne mjere za poboljšanje njihovog stanja.

Na pet grčkih otoka živi više od 34.000 migranata, dok se kapacitet izbjegličkih kampova kreće oko 6300 ljudi.

"Slika je šokantna za Europu 21. stoljeća. Grčke vlasti moraju hitno reagirati", rekla je povjerenica.

Migranti, upozorila je, satima čekaju na hranu i stoje u redovima za sanitarne čvorove.

"Potrebne su hitne mjere kako bi se riješili očajni uvjeti u kojima žive tisuće ljudi", kazala je Mijatović nakon što je posjetila lokacije na kojima se obrađuju zahtjevi za azilom na Lezbosu, Samosu i u Korintu.

Dunja Mijatovic, the Council of Europe Commissioner for Human Rights, talks during a press conference on June 29, 2018 at the end of her five-day visit to Greece, focusing on migration and on the impact of austerity on human rights., Image: 376434338, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia
LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia
Dunja Mijatovic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:07