BONITET SLOVENSKIH BANAKA U PADU

Slobodni pad: Moody’s smanjio kreditni rejting Nove Ljubljanske banke za čak tri stupnja

 Arhiva

Slovenski bankovni sustav najslabiji je u srednjoj i jugoistočnoj Europi, smatra kreditna agencija Moody’s, koja je ovaj tjedan snizila kreditni rejting tri najveće slovenske banke: za tri stupnja Novoj Ljubljanskoj banci, za jedan Novoj kreditnoj banci Maribor, a za četiri stupnja Abanki Vipa, koja je sada samo stupanj iznad ocjene koja označava vjerojatnost djelomičnog bankrota.

Za dvije najveće banke - NLB i NKBM - to je šesti pad boniteta u manje od tri godine, a za Abanku peti, s time da Moody’s prognozira da ni budućnost nije blistava. Agencija je tvrdi da slovenske banke imaju premalo kapitala za suočavanje s većim gubicima koji se očekuju ove godine, pa će im svima trebati nova dokapitalizacija - a država za to nema novca.

Skupi krediti za sve

List Finance upozorava da problem loših banaka nije samo u tome što će im trebati, kako se sada predviđa, najmanje tri milijarde eura - za što će Sloveniji vjerojatno biti nužna pomoć EU - nego i u tome što će slovenske banke zbog slabog vlastitog rejtinga i tvrtkama novac posuđivati po znatno višim kamatama, pa cijela slovenska ekonomija gubi na konkurentnosti u odnosu na Češku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku.

Jedina država u padu

Uz to, mnogi smatraju da je smanjenje rejtinga države pitanje vremena - po procjeni ekonomista Jože P. Damijana spašavanje banaka moglo bi deficit s planiranih tri posto povećati na 20 do 28 posto, a javni dug sa 48 na 73 posto BDP-a, dok istovremeno Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Sloveniji za ovu godinu predviđa i smanjenje BDP-a za 2, a iduće godine za 1,4 posto. Prema EBRD-u, Slovenija će 2013. biti jedina država s padom BDP-a od svih država srednje i istočne Europe. Stanje je toliko ozbiljno da je vladi Janeza Janše potpora prema nekim anketama pala ispod 20 posto, pa je šef opozicije Zoran Janković premijera pozvao da, ako je primijetio da ne može dalje, podnese ostavku i da prizna da taj posao ne zna raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:07