ŠAREC U BERLINU

Slovenci pokušali kancelarki podmetnuti pitanje o hrvatskom kršenju europskog prava, Merkel se suzdržala od odgovora: 'Neću o tome u javnosti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.10.2018. u 17:04

German Chancellor Angela Merkel gestures after a news conference with Slovenian Prime Minister Marjan Sarec in Berlin, Germany, October 12, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS

 

Slovenski premijer Marjan Šarec razgovarao je u petak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na konferenciji za novinare nakon susreta Merkel je među ostalim izrazila spremnost Njemačke da doprinese rješenju slovensko-hrvatskog zapleta oko granice i arbitraže.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare pohvalila gospodarsku suradnju koja je usponu te ocijenila da Slovenija dobro štiti vanjsku granicu Schengena prema Hrvatskoj od ilegalnih migracija, a potvrdila je da je s Šarcem razgovarala i o pitanju arbitražne presude koju Slovenija smatra konačnim rješenjem za granični spor.

„Bilo bi vrijeme da se uz sve ostala aktualna pitanja i to riješi“, kazala je Merkel, dodavši da je Njemačka u tome spremna dati „mali doprinos“ objema državama.

Na pitanje slovenskih novinara koji su njemačku kancelarku dodatno pitali nije li to pitanje poštovanja europskog prava koje Hrvatska krši, što je stajalište službene Ljubljane, Merkel je rekla da to nije pitanje o kojemu bi govorila u javnosti i da to ne bi doprinijelo rješenju spora dviju članica EU-a, prenijeli su popodne slovenski mediji.

Prvim radnim posjetom novog slovenskog premijera Njemačkoj, koja je slovenski glavni trgovinski partner, dominirala su pitanja gospodarske suradnje, brexita, migraciijske problematike EU-a te zaštite vanjskih granica Europske unije, u svjetlu predstojećeg summita lidera zamalja članica, navode mediji.

Šarec se složio s njemačkom kancelarkom da je za probleme potrebno naći zajedničke odgovore i primijeniti načelo solidarnosti u budućim rješenjima.

Šarca je u Berlinu primio i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble, a slovenski premijer popodne će o dojmovima posjeta Njemačkoj govoriti novinarima u slovenskom veleposlanstvu u Berlinu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo