CERAR I DALJE SPREMAN NA DIJALOG

SLOVENCI VEĆ IZRAĐUJU NOVE SLUŽBENE KARTE Pripreme za provedbu arbitražne presude u punom jeku

Miro Cerar, Karl Erjavec
 HANZA MEDIA

Slovenski koalicijski partneri završili su u srijedu višesatni sastanak o pripremi vlade za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici, rekao je nakon sastanka ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i glavni partner u vladi Stranci modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara, je sugerirao da su na sastanku razriješene neke razlike između njega i premijera kako provesti arbitražnu presudu, pri čemu se Erjavec zauzimao za oštriji stav prema Hrvatskoj te dodao kako je zaključeno da svi akteri u koaliciji glede arbitraže nastupaju usklađeno, kako u Sloveniji, tako i u međunarodnoj javnosti.

"Arbitri su jasno utvrdili granicu i moj pristup je bio da s tim moramo započeti najprije na moru, ali je odlučeno drukčije, pa ćemo vidjeti kako će s tim biti", kazao je Erjavec, dodavši da je zaključeno da treba ići kroz cjelokupnu proceduru provedbe koja se mora provesti do isteka roka koji se završava krajem godine.

Time je Erjavčeva polemika s premijerom, po njegovim riječima, "završena".

Prema vijesti Slovenske televizije, premijer Cerar je i dalje spreman na susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ali uz uvjet da u pozivu na sastanak bude "crno na bijelom" napisano da će se tom prigodom razgovarati o provedbi arbitražne presude.

Slovenski mediji navode da je na sastanku bilo riječi o paketu zakonskih izmjena koje je slovenska vlada pripremila za provedbu arbitražne presude na kopnu i moru, a među njima su nove zemljopisne karte, novi zakon o ribarstvu i tzv. interventni zakon koji bi omogućio da slovenskim državljanima koji se po odluci arbitraže nalaze na hrvatskoj strani granice dadu neka posebna prava.

O dijelu tih zakona, među njima i novim zemljopisnim kartama, javljaju večeras slovenski mediji, slovenska bi vlada mogla raspravljati već u četvrtak na, ali ih neće potvrditi nego će ih uputiti u raspravu na prekinutu sjednicu parlamentarnog odbora o odnosima s Hrvatskom koja će se nastaviti u iduću srijedu.

Televizijska postaja A-kanal, ne navodeći izvore, kaže kako je Cerarova vlada odlučila ubrzati pripreme za provedbu arbitraže, zato jer se približavaju rokovi kad bi krajem godine arbitražnu odluku trebalo primijeniti, ali i zato jer je Cerar navodno na zadnjem neformalnom sastanku čelnika EU-a u Tallinnu od njemačke kancelarke Angele Merkel i od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dobio "jasnu potvrdu" da oni podržavaju stajalište da obje strane arbitražnu odluku treba primijeniti.

Pozivajući se na Erjavca, slovenski mediji navode da je vlada upozorila kako kopnenu granicu još nije moguće provesti na Svetoj Geri koja je na hrvatskom teritoriju, ali se na njoj nalazi objekt nekadašnje JNA koji je 1991. zauzela slovenska vojska jer je za to potrebno "izvršiti službenu primopredaju", što znači da ta kota ne može biti demilitarizirana dok Hrvatska ne pristane na provedbu arbitraže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:56