SPORNA ODLUKA

Slovenci zaštitili svoju prekmursku gibanicu

Međimurski ugostitelji su zabrinuti zbog novog slovenskog patenta

ZAGREB - Slovenija je uspjela unutar Europske Unije zaštititi ime, recepturu i tradicionalni način pripreme prekmurske gibanice, kolača s nadjevom od oraha, sira, jabuka i maka, u Hrvatskoj poznatog pod imenom međimurska gibanica.

Prilično zabrinuti

Zaštitu iznimno zasitnog kolača, koji se tradicionalno priprema s obje strane granice, tražilo je Društvo za zaštitu prekmurskih dobara, u sklopu kojeg djeluje i 40-ak komercijalnih proizvođača popularne slastice koji su dosad i u Sloveniji jedini mogli koristiti ime i logotip “prekmurske gibanice”. Rudi Grula, voditelj projekata Turističke zajednice Međimurske županije, danas je prilično zabrinuto rekao kako je svjestan da su kolač Slovenci uspjeli zaštititi pod svojim imenom, ali je istaknuo kako to ne znači da se kod nas u restoranima više neće moći nuditi “međimurska gibanica”.

- Ne mogu oni nama to zabraniti. Stvar je robne marke. Mi samo ne možemo nuditi prekmursku gibanicu - rekao je Grula.

Promjena recepta

Ali, ne možemo ni kao “međimursku gibanicu” zaštititi istu recepturu koju su iskoristili Prekmurci. - Stvar će biti u tome da, primjerice, sad neće prvo biti sloj oraha, nego jabuka, pa sloj sira. Malo ćemo promijeniti recept - zaključio je Grula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:15