REPORTAŽA

SLOVENIJA I FRANCUSKA U VELIKOM RATU ZA OSTATKE POSLJEDNJEG FRANCUSKOG MONARHA 'Niste tražili svog kralja 200 godina, e sad ga ne damo!'

Francuska rojalistička udruga pokrenula je bitku za povratak ostataka posljednjeg kralja Francuske, ali Nova Gorica, kojoj su oni postali turistički mamac, odlučna je u borbi protiv toga
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

- Mi kralja ne damo! Pa gdje su bili svih ovih 200 godina? Samo neka ti francuski rojalisti dižu galamu, to je nama odlična i besplatna promocija - rekao nam je Matej Arčon, gradonačelnik Nove Gorice, slovenskog gradića na samoj granici s Italijom u kojemu leže ostaci čak šest članova francuske kraljevske dinastije Bourbon, a među njima su čak tri kralja.

U kripti crkve Navještenja Blažene Djevice Marije na brdu Kostanjevici, prema njegovoj posljednjoj želji, pokopan je Karlo X., mlađi brat kralja Luja XVI. koji je u vrijeme francuske revolucije smaknut na giljotini.

Karlo X. samo je šest godina bio na prijestolju s kojega je 1830. svrgnut i protjeran iz Francuske. No, sada Francuska rojalistička udruga želi da im Slovenija vrati njihova posljednjeg kralja kako bi ga mogli pokopati u bazilici u St. Denisu s ostalim kraljevima iz dinastije Bourbon.

Žrtva kolere

U samostanu na Kostanjevici dočekala nas je knjižničarka i vodič Mirjam Brecelj. Zadihana, došla je trčeći.

- Danas imam toliko grupa u posjetu da jedva sve stižem - objašnjava nam na mješavini talijanskog, slovenskog i hrvatskog.

- On mora ostati u Kostanjevici, to je bila njegova posljednja želja koju moramo poštovati - kaže vodeći nas prema kripti. Kripta je točno ispod oltara, a do nje vodi uski hodnik. Karlo X. pobjegao je u Edinburgh, pa u Prag, gdje je tada vladala kolera, stoga su se uputili k grofu Coroniniju na području današnje Italije. Tada, 1836., je to sve bila Austro-Ugarska - pojasnila nam je M. Brecelj na mješavini triju jezika vodeći nas prema sarkofazima.

- Samo 17 dana bio je kod Coroninija i umro od kolere. Iz sobe u dvorcu imao je pogled na prekrasnu crkvu na Kostanjevici i iako nikada nije bio u crkvi, poželio je da ga tamo pokopaju - kaže. U kripti je šest ogromnih sarkofaga. Tri sa svake strane, a samo jedan nije od mramora. Kaže da u šali Novu Goricu zovu “mali St. Denis”.

- Jedan sarkofag teži čak tri tone. Ostaci su prvo u olovnom sanduku, koji je stavljen u drveni, koji je onda u mramornom. Kao ruske babuške - kaže M. Brecelj veselo. Središnji sarkofag na desnoj strani pripada Karlu X. To je odmah jasno jer se samo na tom sarkofagu nalazi već pomalo uvela ruža.

Delegacija s ružom

- U petak su tu bili Francuzi, rojalisti. Došli su ciljano i donijeli ružu. Baš su bili dirnuti - prisjeća se M. Brecelj. Pokraj Karla X. je pokopan Luj XIX., njegov najstariji sin i tzv. naslovni kralj, koji je tako prozvan jer nikada nije vladao. S druge strane je pokopana Marija Terezija Charlotte, Lujeva žena i kći Marije Antoinette. Nasuprot sarkofaga Karla X. smješten je onaj Henrika V., Karlova unuka i zadnjeg muškog potomka francuske loze. Da se monarhija održala, on bi bio posljednji kralj, a kako nikada nije imao priliku biti prozvan kraljem, francuski rojalisti su mu simbolično na grob položili pozlaćenu krunu. Sada tamo stoji prazno stakleno zvono jer je kruna ukradena u 1. svjetskom ratu kada je crkva srušena. Pokraj je njegova supruga Marija Terezija Beatrice Gaetana kao posljednja preminula, upravo je ona zaslužna za to što su svi na istom mjestu. Dala je napraviti sarkofage i smjestila ih je zajedno, baš kao što su svi bili i za života - objašnjava nam M. Brecelj. U zadnjem sarkofagu i jedinom koji nije od mramora leže ostaci Henrikove sestre Louise Marije Terezije koja je preminula u Veneciji. M. Brecelj kaže da tamo tada nisu imali mramora. Monumentalne sarkofage na lavljim šapama i s ornamentima ljiljana od mramora iz Trsta napravio je slovenski majstor Anton Ussani. M. Brecelj kaže da su to najljepši sarkofazi na području bivše Jugoslavije.

- Simbolično, u postolju ispod svakog sarkofaga je šaka francuske zemlje - kaže i dodaje da Francuzi nemaju pravo na njih jer su ih prvo poslali u egzil, a zatim odbili kraljevo srce. Naime, Karlo X. pokopan je po austrougarskim kraljevskim običajima koji nalažu da se srce izvadi iz tijela u staklenku i vrati u kraljevu zemlju. No, Francuzi su ga odbili. Sada ih sve žele nazad, a Evelin Bizjak, koja sedam godina radi kao turistički vodič, kaže da francuski turisti većinom i ne znaju da im se tu nalazi posljednji kralj te da se iznenade kada dođu.

- Meni bi Bourboni falili. Ako imam kralja, imam i posao. On je veliki doprinos slovenskom turizmu - kaže E. Bizjak. Navodno ovo nije prvi put da Francuzi potražuju ostatke. Pokušali su 70-ih i poslije, za mandata francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda koji je razmatrao tu mogućnost. Tada nisu pobijedili, a gradonačelnik Arčon kaže da neće ni sada.

Francuski turisti

- Mi smo svi dio EU i budućnost je u povezivanju i traženju zajedničkih točaka na području turizma - kaže Arčon i dodaje da njega nitko nije kontaktirao. Ni iz Slovenije, niti iz Francuske. Pitamo ga bi li pristao na kompromis koji rojalisti predlažu, da im daju posmrtne ostatke, a sebi ostave sarkofage.

- Ma nema kompromisa, to je bezveze. To su samo njihove želje, mi ne posustajemo. Moramo poštovati kraljevu posljednju želju da bude pokopan u našem lijepom kraju, a i on je jedini kralj koji je pokopan na slovenskom tlu - kaže.

Prošle godine je Novu Goricu posjetilo 157 tisuća turista, od kojih 4 tisuće Francuza.

- Samo kod Bourbona zabilježili smo 7 tisuća turista i to jasno pokazuje da ga ne smijemo izgubiti - kaže Dejana Baša, voditeljica Turističke zajednice Nova Gorica. Cijeli kompleks Kostanjevica, zajedno s bourbonskim sarkofazima, proglašen je 1985. kulturno-povijesnom znamenitošću i kao takav je dio slovenskog nacionalnog kulturnog nasljeđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:00