AFERA U TAJNIM SLUŽBAMA

Slovenija: nastavlja se istraga o zapošljavanju 'po vezi' u obavještajnoj agenciji SOVA

Marjan Šarec
 Srdjan Zivulovic/File Photo / REUTERS

Istraga o zapošljavanju "po vezi i poznanstvima" u slovenskoj obavještajnoj zajednici nastavljena je u utorak izvanrednim posjetom članova parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi sjedištu nacionalne sigurnosno-obavještajne agencije SOVA, unatoč nekim upozorenjima da ju forsira premijeru Marjanu Šarecu nesklona oporba, koja ne mari za nacionalne interese.

"Izražavam žaljenje što su događaji na SOVA-i već dva tjedna pred očima cijele javnosti i pitam se nije li to prevelika cijena koju plaćamo za razmjerno mali problem oko kadrovske politike u obavještajnoj agenciji", kazao je u komentaru za medije član povjerenstva, parlamentarni zastupnik Matjaž Nemec, član Socijalnih demokrata (SD), stranke u koaliciji premijera Marjana Šareca.

Većinu članova povjerenstva čine zastupnici oporbenih stranaka, a na istrazi o tome koliko je službenika SOVA-e u zadnjih godinu dana otkako traje mandat Šarecove vlade primljeno "po vezi", a koliko na regularnim natječajima inzistira predsjednik povjerenstva i čelnik demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Matej Tonin.

Nakon što je prva istraga u SOVA-i potvrdila da je u agenciji zaposlena nekadašnja prijateljica premijera Marjana Šareca iz vremena kad se on još nije bavio politikom, današnji je posjet bio posvećen otkrivanju načina kako je u istoj agenciji do posla došla snaha slovenske zastupnice u Euuropskom parlamentu Ljudmile Novak, također utjecajne političarke i bivše čelnice jedne od parlamentarnih stranaka.

Novak je u utorak u izjavi za Slovenski radio kazala da je uplitanje njene snahe u skandale oko zapošljavanje na SOVA-i nekorektno, osobito zato, kako je naglasila, jer je ona već tri godine na porodiljskom dopustu i ima troje male djece, pa je očito da je kolateralna žrtva političkih borbi.

Oporba nije jedinstvena u nastojanjima da se razotkriju sve eventualne nepravilnosti u obavještajnoj agenciji pa je nastavak parlamentarne istrage koja po njemu šteti nacionalnim interesima u utorak u izjavi za tiskovnu agenciju STA kritizirao i Zmago Jelinčič, predsjednik Slovenske nacionalne stranke.

"Stvari idu u čudnom smjeru, tako se ne bi smjelo raditi", komentirao je Jelinčič rad povjerenstva za nadzor sigurnosnih i tajnih službi.

"Što više govorimo o tajnoj službi i njenoj kontroli, to više činimo uslugu stranim službama, a posebno Hrvatima koji to znaju iskoristiti", kazao je Jelinčič.

Medijska afera oko djelovanja tajnih službi i zapošljavanja u SOVA-i, tvrde slovenski mediji, naškodila je posredno vladi premijera Marjana Šareca čiji je rejting prema zadnjim anketama znatno pao, pa je sada skoro jednaki postotak onih koji je podržavaju ionih koji je smatraju neuspješnom.

Kako analiziraju mediji, to najviše koristi oporbenom prvaku i bivšem premijeru Janezu Janši koji navodno i stoji iza inzistiranja da se istraga o SOVA-i nastavi.

Na Janšin zahtjev parlament je u utorak javno objavio njegovu raspravu na inače zatvorenoj sjendici parlamenta o radu SOVA-e od prije desetak dana, u kojoj je upozorio na problematično djelovanje obavještajnih službi od kako je nastupio mandat sadašnje vlade lijevo-liberalnog centra.

Janša je u svojoj raspravi, koju su u utorak objavili mediji, naveo da je ravnatelj SOVA-e Rajko Kozmelj, doveden u agenciju na početku Šarecova mandata kako bi smirio "bijeli štrajk" zaposlenika nezadovoljnih plaćama i uvjetima rada, odgovoran za curenje informacija iz agencije.

Janša je ustvrdio da je afera proistekla iz same agencije iz koje cure podaci, što govori da su među zaposlenima loši odnosi. Također je zatražio političku odgovornost ravnatelja SOVA-e za zadnje događaje te je ustvrdio da afera pokazuje kako je aktualni direktor SOVA-e "nesposoban" i da bi zato trebao biti smijenjen. "Ako to premijer Šarec ne vidi, onda bi ga to moglo stajati glave", kazao je Janša na zatvorenoj sjednici parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi, prenose slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:54