PARLAMENT IZGLASAO MJERE ZA STABILIZACIJU FINANCIJA

SLOVENIJA POVEĆALA PDV I SREZALA PLAĆE JAVNOM SEKTORU Dežela nepopustljiva u borbi s krizom

 AFP

Slovenski je parlament kasno u utorak navečer izglasao smanjenje plaća u javnom sektoru i povećanje PDV-a. Iako se s tim mjerama nisu slagale ni sve stranke vladajuće koalicije, vlada Alenke Bratušek

imala je dovoljno glasova zastupnika.

Zakon o proračunu

Državni je zbor tako potvrdio sporazum o smanjenju plaća koji je Vlada sa sindikatima zaposlenih u javnom sektoru potpisala u utorak kasno poslijepodne. Prema tom sporazumu, u javnom bi se sektoru uvela nova sistematizacija s manjim razlikama u platnim razredima. Najniže bi plaće tako od druge polovice godine pale za 0,5, a najviše 4,86 posto, a ograničilo bi se i napredovanje javnih službenika te visina regresa za iduću godinu.

Vlada bi na taj način uštedjela 109 milijuna eura. Izglasan je i zakon o izvršavanju proračuna, koji uz ostalo predviđa povećanje opće stope PDV-a od 1. srpnja sa 20 na 22 posto i niže stope sa 8,5 na 9,5 posto.

Vlada se nada da će na taj način prikupiti dodatnih 250 milijuna eura godišnje - no opozicija upozorava da je vlada Alenke Bratušek možda pretjerano optimistična jer bi viši porez mogao dovesti do manje potrošnje. U opoziciji smatraju da će podizanje PDV-a dodatno usporiti gospodarstvo i ugroziti javna mjesta, a posebice pogoditi one s nižim primanjima.

Ni u vladajućoj koaliciji nisu bili oduševljeni povećanjem PDV-a.

- Što nam je drugo preostalo? Ima li tko kakav drugačiji prijedlog - pitala je Marija Plevčak iz umirovljeničke stranke Desus.

Bankarski sektor

Iz Građanske su liste pak poručili da im je prijedlog problematičan, ali su ga ipak podržali jer je, kako je rekla zastupnica Katarina Hočevar, Vlada taj potez najavila Bruxellesu i tako ih “stjerala u kut”. Bratušek je jučer otputovala u Bruxelles na summit EU te je izjavila da je uvjerena kako će sugovornike uvjeriti da vlada radi dobro za Sloveniju.

Prije susreta sa slovenskom premijerkom njezin je luskemburški kolega Jean-Claude Juncker rekao da podržava Sloveniju na putu prema konsolidaciji proračuna te je izrazio nadu da će od nje čuti i o problemima u slovenskom bankarskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:14