POLITIČKO PRESLAGIVANJE

Slovenija: resor obrane možda će privremeno voditi premijer Šarec

Marjan Šarec
 Anadolu Agency/ AFP

Slovenski premijer Marjan Šarec mogao bi privremeno obavljati i dužnost ministra obrane dok se ne riješi politički vakuum nastao nakon ostavke najavio sadašnji ministar Karl Erjavec, tvrdi nova predsjednica stranke slovenskih umirovljenika (DESUS) Aleksandra Pivec.

Aleksandra Pivec u Šarecovoj vladi vodi ministarstvo poljoprivrede, a u subotu je stranačkim izborima za predsjednika DESUS-a uvjerljivo pobijedila Erjavca koji je odmah najavio svoju ostavku, ali i povlačenje iz javnosti i političkog života.

Time je otvoreno i pitanje tko će ga naslijediti, nakon što ostavku krajem tjedna i formalno preda predsjedniku vlade.

"Postupak izbora novog kandidata neće biti lagan i trudit ćemo se da nađemo što boljega kandidata", kazala je u ponedjeljak u razgovoru za televizijsku postaju "Planet TV" Pivec, ali je kao vjerojatniji scenarij iznijela mogućnost da privremeno na rok od najviše tri mjeseca resor obrane preuzme sam premijer, što zakon o vladi dopušta.

Pivec se u ponedjeljak sastanaka sa premijerom Šarecom, te su oboje objavili da ubuduće očekuju konstruktivnu suradnju DESUS-a u vladi i parlamentu.

Vrijeme za traženje novog kandidata za ministra obrane vjerojatno će se odužiti jer vladajuća koalicija trenutačno kontrolira samo 42 glasa u parlamentu, a za njegovu potvrdu potrebno je najmanje 46 glasova.

Osim toga, kako prenose slovenski mediji, Šarec je odbio prijedlog novog vodstva stranke umirovljenika da umjesto obrane dobiju neki drugi, po mogućnosti "socijalni" resor, koji bi bolje odgovarao potrebama njihove izborne baze.

Time je premijer izbjegao rizik političkog preslagivanja ili opsežnije vladine rekonstrukcije, a promjena na čelu Demokratske stranke (DESUS) mu odgovara jer od Aleksandre Pivec očekuje konstruktivniju suradnju dok je s Erjavcem ta suradnja bila teža, navode mediji.

Erjavec je Demokratsku stranku umirovljenika vodio 16 godina i bio je član više koalicijskih vlada i u njima zauzimao razne ministarske položaje.

"Kada ću odstupiti još ne znam, ali to će biti vrlo brzo", rekao je Erjavec nakon poraza na stranačkim izborima i dodao da će ostati član DESUS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:22