NAPADI NA IS

SLOVENIJA SUZDRŽANA 'Ne podržavamo vojne udare na džihadiste bez suglasnosti UN-a'

 AFP

LJUBLJANA - Za napade na ekstremističku Islamsku državu (IS) bilo bi neophodno osigurati suglasnost u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je u razgovoru za mariborski dnevnik "Večer" od subote slovenski premijer Miro Cerar.

Zauzimamo se za to da naše djelovanje u okviru međunarodne zajednice ima jasno uporište u međunarodnom pravu, kazao je Cerar, dodavši da državni vrh nije bio prethodno obaviješten o stavljanju Slovenije na listu potencijalnih američkih saveznica u borbi protiv IS-a.

"Načelno nemamo problem što smo na listi, ali moramo jasno reći da to ne znači bilo kakvu konkretnu obvezu Slovenije. Borba protiv terorizma ne vodi se samo vojnim sredstvima", istaknuo je Cerar.

Da je Slovenija suzdržana prema vojnom djelovanju protiv IS-a bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u petak je u svom govoru na općoj skupštini UN-a istaknuo i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Kad bi vojno djelovanje bez autorizacije Vijeća sigurnosti UN-a postalo uobičajenom praksom "moglo bi doći do sloma suvremene političke i sigurnosne arhitekture", kazao je Pahor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:52