KORONAVIRUS

SLOVENIJA U ZADNJA 24 SATA BEZ NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE ILI SMRTI 'Očito imamo odličnu epidemiološku situaciju, mjere relaksacije će se nastaviti'

 AFP

U zadnja 24 sata u Sloveniji nije zabilježen nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom, a niti novi smrtni slučaj među zaraženima, objavila je u petak slovenska vlada.

"Slovenija očito ima odličnu epidemiološku situaciju", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin, najavljujući da će se mjere relaksacije socijalnog života i gospodarstva zato nastaviti. On je kazao da je sada stabilno i stanje u domovima za starije osobe, gdje je prije bilo najviše novih slučajeva i umrlih među oboljelima od Covida-19.

Prema podacima koje je objavila vlada na svom twitter profilu, u Sloveniji u zadnja 24 sata, sa 8882 testa, nije potvrđen nijedan novi slučaj oboljelih. Tako broj ukupno zaraženih od izbijanja epidemije ostaje na 1468, do sada je preminulo 105 osoba, a napravljeno je ukupno 72.860 testova.

U bolnicama je još 21 pacijent, od čega četvoro na odjelima intenzivne njege.

Prema zadnjim službenim podacima u Sloveniji je samo 18 osoba aktivno zaraženih koronavirusom, to su oni koji mogu zarazu prenijeti na druge, iznio je Kacin, dodavši kako je očito da će u Sloveniji ukupan broj onih kod kojih je testiranjem potvrđena zaraza još dugo ostati ispod 1500.

Komentirajući to što Austrija za sada nije otvorila granicu sa Slovenijom po režimu prije izbijanja epidemije, Kacin je kazao da je sa slovenske strane sve spremno za bilateralni dogovor koji bi to omogućio, te naveo da je mnogo upita iz Austrije za mogućnost turističkog boravka u Sloveniji.

Kacin nije želio komentirati nagađanja medija da je riječ o diskriminaciji Slovenije, s obzirom da je Austrija počela postupke otvaranja granice s više drugih susjednih država.

U sadašnjoj situaciji, austrijski građani koji prijeđu granicu sa Slovenijom pri povratku natrag trebaju u karantenu. Po Kacinovim riječima, Slovenija želi da što prije dođe do dogovora na europskoj razini o načinu prijelaza granica sada kad se pandemija stišava, ali do tada jedina mogućnost za otvaranje granice ostaju bilateralni dogovori kakav je Slovenija postigla s Hrvatskom, a želi ga i s Austrijom.

Kako bi povećala turističku potrošnju slovenska vlada donijela je prijedlog zakona po kojemu bi svim građanima podijelila "turističke bonove" za noćenje u domaćim smještajnim kapacitetima. Unatoč ranijim najavama da će se bonovi moći koristiti već s 1. lipnja, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Simon Zajc izjavio je sinoć za Slovensku televiziju da će se to, zbog predviđene parlamentarne procedure i uredbi koje zakon moraju pratiti, vjerojatno dogoditi tek krajem lipnja ili početkom srpnja.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, ministrica za pravosuđe Lilijana Kozlovič rekla je da će sudovi s 1. lipnja opet početi s redovnim poslovanjem, nakon dugog razdoblja u kojem su radili samo na nužnim slučajevima.

No, stranke će i dalje u sudnici trebati nositi maske, nošenje maski preporučuje se i sucima, a trebat će primjenjivati i načelo socijalne distance od 1,5 metra, upozorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:55