PODIGNUTE OPTUŽNICE

SLOVENIJU TRESE NAJVEĆI KORUPCIJSKI SKANDAL OD OSAMOSTALJENJA Istraga je trajala pet godina na 58 lokacija, među optuženima su ugledni doktori

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2018. u 17:59

Ljubljana, Slovenija, 270912.
Slovenska policija pretrazuje dvadesetak kuca na podrucju Ljubljane, medju kojima je i vila ljubljanskog gradonacelnika. Zasad je privedeno sest osoba, medju kojima je i Jure, sin gradonacelnika Zorana Jankovica.
Prema prvim informacijama, razlog za opseznu policijsku akciju su gospodarski kriminal i korupcija.
Foto: Blaz Samec / DELO / CROPIX
Blaz Samec / DELO / CROPIX / Ilustracija / CROPIX

Posebno slovensko državno odvjetništvo objavilo je u ponedjeljak da je podignulo optužnicu protiv 15 osoba i jedne tvrtke zbog korupcije u zdravstvu, a prema slovenskim medijima mogao bi to biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji.

Među optuženima je osam uglednih liječnika, nekoliko članova njihovih obitelji i predstavnika farmaceutskih tvrtki.

Sumnja se da su najmanje petorica njih primili znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većima od 100.000 eura, doznaje se iz te posebne institucije zadužene za posebno teške slučajeve organiziranog i gospodarskog kriminala..

Kriminalistička istraga počela je 2013. godine kada su u kućnim pretragama pronađene skrivene gotovine i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništavanje dokumentacije.

Istrage su provedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženima je i više liječnika i zdravstvenih djelatnika, njihovih "suradnika" i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inozemstvu, među ostalim u Austriji i Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Prema navodima portala lista "Slovenske novice", proizvođači medicinske opreme i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cijene proizvoda za koje su željeli da dobiju prednost prilikom izbora u bolnicama i zdravstvenim ustanovama unaprijed su "ugrađivali" potrebne provizije koje su u ukupnoj cijeni predstavljale od 5 do 20 posto konačnog iznosa cijene.

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama bila vrlo aktualna proteklih godina.

U nedavno kampanji pred parlamentarne izbore sve stranke obećavale su da će "uvesti red" u zdravstvene ustanove, osigurati održiv način financiranja zdravstva i smanjiti nabavne cijene za uređaje i medicinsku opremu koje su više od uobičajenih europskih, upravo zbog posrednika i netransparentnog načina njihove nabave.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo