PRESUDA

Slovenski mediji: zaslužena kazna za Mladića, no neće donijeti satisfakciju i pomirenje

 
 REUTERS

Najteža moguća, doživotna kazna zatvora koju je generalu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću izrekao sud u Haagu se očekivala i odgovara težini njegovih zločina, ali neće zadovoljiti žrtve politike čiji je akter bio Mladić niti će doprinijeti pomirenju, neke su od ocjena iznesenih u srijedu u slovenskim medijima nakon izricanja presude.

Vijest o izricanju presude Mladiću bila je jedna od glavnih vijesti dana, a svoje izvjestitelje iz sudnice imali su RTV Slovenija i dnevnik "Delo".

Ljubljanski list "Dnevnik" ističe da je Mladić proglašen krivim za sve točke optužnice osim jedne, te da je sudac Alphons Orie izričući presudu Mladiću istaknuo da se radi o najgnusnijim zločinima, od genocida do istrebljenja stanovništva i zločina protiv čovječnosti, te da bez Mladića ti zločini "ne bi bili izvršeni onako kako su izvršeni".

Slovenska tiskovna agencija STA specificira da je Mladić osuđen zbog genocida u Srebrenici, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti za vrijeme opsade Sarajeva i uzimanja talaca, ali ne i za zločine u šest općina u drugim dijelovima Bosne koje sud nije okvalificirao kao genocid.

Jedan od najčitanijih slovenskih portala Siol.net navodi kako "doživotni zatvor za Mladića neće zacijeliti rane na Balkanu", iako je riječ o akteru velikosrpske politike koja je izazvala ratne strahote i velike zločine.

Mladić je osuđen kao personifikacija ideje o velikoj Srbiji, bolesnom planu političko-kriminalnih elita iz Beograda koji su one prepustile psihijatrima, zubarima i oficirima JNA iz Banja Luke, s Pala i iz Knina kao svojim podizvođačima, navodi portal te dodaje da se iza "u celofan umotanog" plana navodnog rješenja srpskog nacionalnog pitanja krio "plan za masovne zločine".

Ljubljansko "Delo", koje je u hašakoj sudnici imalo svog izvjestitelja, navodi da će presuda Mladiću, kao i u drugim sličnim slučajevima, izazvati različite reakcije u regiji, te da će u nacionalističkim krugovima srpske politike, među kojima je i krug oko srbijanskog predsjednika Vučića, vjerojatno za posljedicu imati ponovno nijekanje genocida i legitimosti haškog tribuunala kao "protusrpskog suda".

"Političari će presudu Mladiću iskoristi za manipuliranje sentimentima svojih državljana. Srbija, ali i drugi na Balkanu, teško se suočava sa svojom prošlošću", navodi list te dodaje da su Mladića već naslijedili "mali Mladići".

"Presuda neće donijeti zadovoljštinu niti stanovnicima BiH, a još manje pomirenje i znači samo malo više od prazne simbolike. Istina, jedan od glavnih aktera balkanskog masakra dobio je zasluženu kaznu, no hoće li zajedno s njim otići i nasilna ideologija kojoj je tako vjerno služio, provodeći je u krvave posljedice na terenu", pita se skeptično list u komentaru.

List dodaje da je BiH i danas, više od 20 godina nakon rata, "nefunkcionalna" tvorevina "podijeljena na gubernije", a njeno stanovništvo "talac svojih kanibalističkih elita" koje šire "prastrahove i mržnju" u lovu na vlastite interese, zanemarujući društveni razvoj i pomirenje.

Slovenija pozdravlja presudu Mladiću kako se ne bi zaboravila Srebrenica

Današnja presuda Haškog suda zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, koji je za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH osuđen na doživotni zatvor, prilika je za prisjećanje na sve žrtve rata u BiH, ali i opomena svim ratnim zločincima širom svijeta, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Srebrenica mora ostati u našem sjećanju kao opomena međunarodnoj zajednici da se takva zvjerstva nikad više ne smiju dopustiti niti ponoviti", navelo je slovensko ministarstvo u izjavi za javnost povodom Mladićeve presude.

"Osudivši Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u BiH haški sud je danas opet potvrdio da takvi zločini nemaju roka za zastaru. Istodobno, to je poruka ratnim zločincima u drugim dijelovima svijeta da će za svoje postupke odgovarati", navodi se u reakciji iz Ljubljane te izražava očekivanje o dosljednom izvršenju kazne, u skladu s međunarodnim pravom.

"To je od izuzetne važnosti za preživjele, za rodbinu umrlih i za one koji se još uvijek smatraju nestalima", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je navelo da su zaključivanje sudskih postupaka u Haagu, koji se odnose na zločine na području bivše Jugoslavije, te prihvaćanje istine o odgovornosti za rat i ratne zločine "ključni uvjeti" za proces "pomirenja u regiji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:06