TEŽAK SLUČAJ

SLOVENSKI MINISTAR OPTUŽEN ZA ZLOSTAVLJANJE DAO OSTAVKU Mučno samoubojstvo njegova zaposlenika pokrenulo je lavinu optužbi za mobing

 
 Leon Vidic / DELO / CROPIX

Slovenski ministar kulture Dejan Prešiček u pismu premijeru Marjanu Šarecu ponudio je ostavku. Premijer će se o ostavci očitovati u ponedjeljak. Tragedija koja će vrlo vjerojatno dovesti do odlaska ministra iz vlade dogodila se prije desetak dana kada je zaposlenik ministarstva kulture počinio samoubojstvo.

Riječ o ocu troje djece čija žena boluje od raka i koji je, prema navodima zaposlenika ministarstva, bio metom mobinga ministra i njegovih najbližih suradnika. Prema informacijama koje su izašle u medije, nesretni je kurir u ministarstvu morao voziti članove obitelji i prijatelje ministra, obavljati privatne poslove, voziti ministrove instrumente (Prešiček je saksofonist).

Da je nesretni zaposlenik stvarno devet puta morao voziti instrumente potvrdio je i sam ministar. Nakon što se doznalo za samoubojstvo oglasili su se mnogi drugi zaposlenici ministarstva, neki i pod imenom i prezimenom, i optužili ministra da zlostavlja zaposlenike. On se tada branio da samo traži rezultate. U pismu čije je izvatke u nedjelju objavio slovenski portal 24ur.com, ministar Prešiček je rekao kako mu je žao da nas je “prerana i nerazjašnjena smrt zaposlenika, koja je potresla ne samo moje suradnice i suradnike, nego i cijelu vodeću strukturu ministarstva, iako mediji tvrde drukčije, podsjetila da i ministri moraju više vremena posvetiti međusobnim odnosima na svim razinama u organizaciju koju vodimo”. Požalio se da ono, što je doživio posljednjeg tjedna, ne bi poželio nikome. Riječ je o javnom linču, navodi. “To ne mogu dopustiti jer nisam bešćutan čovjek kao što su me neki mediji željeli pokazati”, napisao je. Riječ je njegovoj izjavi na jednoj od televizija da je moguće da podigne glas, ali da to ne radi bez razloga.

Prešiček je na poziciju ministra došao u rujnu prošle godine, a mnogi su mu zamjerali da se u Socijaldemokrate (SD), stranku iz čije je kvote ušao u koalicijsku vladu, upisao tek u kolovozu. Navodno je u rodbinskim odnosima sa šefom kluba zastupnika SD-a u parlamentu, Matjažem Hanom. No, SD je objavio da sudbinu ministra prepušta premijeru Šarcu. Koji će, više je nego jasno, prihvatiti ostavku ministra koji je i na prijašnjem radnom mjestu u Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani, prema navodima zaposlenih, zlostavljao zaposlenike. Tako će se razriješiti i politička kriza do koje je moglo doći da je Prešiček čekao da ga premijer smjeni. Slovenija naime ima manjinsku vladu koju čini pet stranaka, a većinu u parlamentu im osigurava radikalno desna Ljevica. Dejan Prešiček je bio ministar 137 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:56