SVE JE ZNAO

SLOVENSKI MOĆNIK U AFERI TEŠKOJ 28 MILIJUNA EURA Janša je preko Hrvatske prao novac za kampanju!

Službenici banke u Mariboru u Hrvatskoj su kupovali zemlju i prodavali po nižim cijenama. O svemu je bio obaviješten tadašnji premijer Janša
 AFP

Janez Janša , u doba dok je bio premijer, u tajnosti se dogovarao s tadašnjim predsjednikom uprave Nove komercijalne banke Maribor (NKBM) Matjažem Kovačićem oko poslova kupovine zemljišta u Hrvatskoj, izvijestila je u Slovenska televizija.

Sve se to, kako piše i na web stranici javne televizije, odvijalo u razdoblju od 2006. do 2007. godine. Kovačić je tada Janšu navodno izvještavao o poslovima kupovine nekretnina u Hrvatskoj vrijednima 60 milijuna eura. U svemu tome je sporno da je tijekom tog poslovnog pothvata negdje iscurilo 28 milijuna eura kojima više nema traga - samo se, navodno, pet milijuna eura nalazi na računima Credit Suisse, banke koja je prije par dana u SAD-u priznala da je skrivala novce američkih građana od njihovih poreznih vlasti.

OSUĐEN U AFERI PATRIA Janezu Janši uputili poziv na izdržavanje zatvorske kazne

Naime, kako je kasnije utvrdila i središnja financijska institucija, Banka Slovenije, zemljište je bilo precjenjivano od 100 pa do čak 500 posto te je zaključeno da su poslovi zapravo služili izvlačenju novca iz NKBM.

Kovačić je, što je novi podatak koji do sada nije bio poznat u ovoj aferi, Janši redovito slao poruke elektronskom poštom i u njima ga izvještavao o tome kako je nužno potrebno što prije izdvojiti novac za poslovne projekte u Hrvatskoj te da će on sve napraviti kako bi ta sredstva išla mimo uobičajenih kanala u strogoj tajnosti. Premijeru također poručuje da novac treba što prije prebaciti u Hrvatsku i da za to treba njegovu suglasnost. Za novinare Slovenske televizije posebno je sporna činjenica da poruke nise bile slane na Janšinu adresu premijera, već predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS). U priču je bio uključen i Borut Petek, tadašnji zaposlenik u Janšinom kabinetu.

Propali projekti

Kovačić je konačno i proveo svoj plan, novac je prebačen u Hrvatsku - slovenski izvori govore sestrinskom poduzeću KBM projekt - i krenulo se u poslove. Prema dostupnim podacima kupljeno je zemljište u Slavonskom Brodu gdje se trebao na 18.000 kvadratnih metara graditi nikad dovršen poslovni centar poznat kao Vendi park. Kupovano je i zemljiše u Zadru - 60.000 četvornih metara - gdje se planirao stambeni kompleks Murvička u kojem je trebalo biti sagrađeno 380 stanova, a kupljeno je 46.000 četvornih metara u Vodicama, gdje se trebalo graditi turističko naselje. Svi projekti su propali, a novac nestao.

Janez Janša se tako, tri dana prije izbora za Europski parlament, našao pod sumnjom u sudjelovanje u još jednom mutnom financijskom poslu. Njega naime prati još stara, nikad dokazana priča, da je tijekom rata u Hrvatskoj i BiH, kao ministar obrane Slovenije, imao izravne koristi od prodaje oružja. Navodno je čak i parlamentarnu istragu o tom slučaju zaustavio tadašnji premijer, sada pokojni Janez Drnovšek.

Puno ozbiljniji je slučaj kupovine oklopnih vozila finske tvrtke Patria. Epilog je uslijedio prošlog mjeseca kad je Vrhovni sud potvrdio presudu nižeg suda prema kojoj je Janša kriv te će morati dvije godine u zatvor. Lider opozicije je tu presudu proglasio politički motiviranom.

Otkupljene nekretnine

Kad se pak pojavila vijest o umješanosti u poslove NKBM, Janša je rezolutno odgovorio da je riječ o izmišljotini, a SDS je priopćila da je riječ o političkom podmetanju pred izbore. Naime, prije par dana je socijaldemokratska stranka objavila spot u kojem pozivaju birače da ne glasaju za stranku čiji je čelnik pravomoćno osuđen.

Istražni organi su pak poručili kako se obavljaju sve potrebne radnje.

NKBM je u većinskom državnom vlasništvu i zbog niza spornih poslova, prije svega plasmana kredita po politčkim kriterijima, upala je u velike gubitke pa ju je prošle godine spasila slovenska vlada tako što je sve takve plasmane u iznosu od 1, 22 milijarde eura prebacila na “slabu banku”. Slovenski su mediji jučer objavili kako je “slaba banka” kupila i 9,1 milijun vrijedne nekretnine od NKBM, ali nije objavljen popis kupljenog.

Upozoreni da stiže policija u pretres

U aferi oko malverzacija s kupnjom nekretnina za Novu KBM hrvatska policija je u ljeto 2012. po zamolnici Slovenije za pružanje međunarodne pravne pomoći obavila niz pretresa i drugih radnji. Cilj su bile tvrtke preko kojih su kupovane nerketnine i njihove odgovorne osobe, u prvom redu Tomislav Blagus i nekadašnja miss sporta Vlatka Matić Pivac. Osnovna sumnja tada je bila da su hrvatske tvrtke kreditima koje su dobivali od NKBM kupovali zemljišta, a onda je tvrtka kćer slovenske banke, KBM Projekt kupovala te tvrtke, a s njima i zemljišta. No, pritom su plaćali dvostruko veće cijene. Tako je umjesto ukupno oko 30 milijuna eura, NKBM platila oko 60 milijuna eura.

Zanimljivo je da je afera Nove KBM, odnosno istraga povezana s KBM projektom bila vruća roba za trgovce tajnim informacijama. Naime, upravo podaci o ovom slučaju spominju se izravno u aferi curenja najtajnijih podatak iz PN USKOK-a Tako u kolovozu 2012. godine, kada je PU zagrebačka pripremala akciju pretresa policijski službenici pustili su, informaciju o radnjama. Posrednik Igora Mlinar, koji je komunicirao s okrivljenim policajcima, dan uoči pretraga intenzivno je telefonski komunicirao s Blagusom, a na sam dan pretrage poislao mu je poruku: “Hitno kava!!!”. ( Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:11