NAKON VIŠESATNE SJEDNICE

SLOVENSKI PARLAMENT STAO UZ SLOVENSKU VLADU Cerar ipak dobio jedinstvenu potporu na aktivnostima oko arbitraže

 
Miro Cerar
 Profimedia, Abaca

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je dobio jedinstvenu potporu vanjskopolitičkog parlamentarnog odobra za provedbu arbitražne presude o granici s Hrvatskom, no prema medijima zatvorena sjednica u srijedu bila je burna, a razlike u stajalištima nisu prevladane.

Kako prenose mediji, političko jedinstvo u vezi arbitražnog spora s Hrvatskom pred samu je sjednicu u pitanje dovela Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koja je predložila odustajanje od arbitražne presude u graničnom sporu s Hrvatskom ako se ona ne provede do kraja godine i umjesto toga povratak na "zatečeno stanje" na granici iz vremena osamostaljenja 1991.

Na dan osamostaljenja obiju država Slovenija je "kontrolirala cijeli Piranski zaljev i imala teritorijalni izlaz na otvoreno more", rekla je Janšina starnka.

Premijer Miro Cerar izrazio je nakon sjednice zadovoljstvo zaključcima sa zatvorenog sastanka i rekao da je vlada dobila potporu za nastavak svojih aktivnosti na provedbi arbitražne presude.

Da razlike u stajalištima vlade i dijela oporbe i dalje postoje otkrila su "dva tvita" koje je tijekom sjednice i nakon nje objavio Janaz Janša, prenijeli su slovenski mediji. U prvom tvitu Janša je napisao da vladajuće stranke "opet pune puške kako bi Sloveniji pucale u vlastito koljeno".

Nakon sjednice i objave vlade da su na sjednici doneseni konstruktivni zaključci, prema kojima će Slovenija i dalje inzistirati na provedbi arbitražnog rješenja, ali i voditi dijalog s Hrvatskom o načinu kako to učiniti, Janša je opet 'zatvitao' "Nakon dugotrajne sjednice, izostao je na sreću pucanj u koljeno i puška je ipak ostala u ormaru".

Janša je metaforu o "pucnju u vlastito koljeno" za opisivanje politike Cerarove vlade prema arbitražnoj presude javno upotrijebio više puta, a prvi put odmah nakon objave presude u lipnju.

Prema Janši, arbitražna presuda ne zadovoljava slovenske nacionalne interese jer Sloveniji nije dodijeljen teritorijalni koridor s neposrednim izlazom na otvoreno more u Jadranu. Nadalje, Slovenija je "izgubila" dio Piranskog zaljeva - suprotno parlamentarnoj deklaraciji iz 1994. po kojoj joj pripada cijeli zaljev, a izgubila je i mogućnost proglašenja morskih pojaseva u otvorenim međunarodnim vodama, a na tome je 2007. inzistirala upravo tadašnja Janšina vlada koja je donijela novi pomorski zakonik.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, čije je izjave o jednostranoj provedbi arbitražne presude Janša više puta kritizirao, rekao je nakon sjednice da su se čuli različiti prijedlozi, ali da je postignuto jedinstvo o pristupu slovenske vlade pream arbitraži te da će parlament o tome biti redovito obavještavan.

Ponuda Hrvatske "nije vjerodostojna"

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, član oporbene stranke Nova Slovenija (NSI), kazao je da se u konstruktivnoj raspravi uspjelo doći do zaključaka koji su bili svima prihvatljivi.

Potvrđeno je da presuda arbitražnog suda s aspekta međunarodnog prava u jednakoj mjeri obvezuje i Sloveniju i Hrvatsku. Vladi je preporučeno da se pri implementaciji i dalje zauzima za dosljedno poštovanje međunarodnog prava i prava EU-a, kazao je Horvat, sumirajući zaključke.

Dodao je kako ponuda hrvatske vlade za nove bilateralne pregovore o granici ne može biti prihvaćena jer "nije vjerodostojna", jer su do nacrta bilateralnog sporazuma jednom već bili došli, prije 15 godina, tadašnji premijeri Drnovšek i Račan, ali ga je hrvatska strana odbila, iako je prijedlog na tehničkoj razini bio usklađen.

Odbor je vladi preporučio dijalog s hrvatskom stranom o implementaciji arbitraže te očekuje da će ga o tome i o provedbi presude arbitara redovno informirati, kazao je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43