ŠAREC U DUBROVNIKU

SLOVENSKI PREMIJER POZITIVNO GLEDA NA KINESKU INICIJATIVU 'Otvoreni smo za suradnju, a Koper bi mogao biti njihov prozor prema Europi'

 
Andrej Plenković i Marjan Šarec
 Bozo Radic / CROPIX

Slovenija kao i druge zemlje u regiji pozitivno gleda na kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put” te pozdravlja prijedlog da se u forum "16+1" uključi i Grčka, kazao je u petak u razgovoru za ljubljansko "Delo" slovenski premijer Marjan Šarec tijekom summita Kine i 16 zemalja spomenute inicijative u Dubrovniku, ocijenivši da ova inicijativa može ojačati suradnju država u regiji i biti model za druge u Europi.

Dolazak na skup u Dubrovniku ujedno je i Šarecov prvi posjet Hrvatskoj otkako je prije šest mjeseci postao predsjednik slovenske vlade.

"Slovenija ima pozitivno stajalište prema inicijativi 'Jedan pojas, jedan put'. Kina već investira u Hrvatsku, Crnu Goru i druge države u ovoj regiji. Slovenija kad se radi o otvorenosti za takvu suradnju nije nikakav izuzetak", kazao je Šarec, dodavši da bi za Kinu možda mogla biti zanimljiva slovenska luka Koper kao jedna vrsta "prozora" prema Europi.

Dodao je kako ga veseli što će se inicijativi pridružiti i Grčka, u kojoj su kineska ulaganja već velika, jer to znači da bi suradnja s Kinom u tom pogledu mogla biti model i za druge europske države.

"Mi u srednjoj i istočnoj Europi mogli bismo u tom smislu biti uzor drugima. Jasno, neke su članice EU-a u tom pogledu fleksibilnije, a druge manje fleksibilne. Velike imaju stanovitih rezervi. Ali, za nas manje članice, kamo uvrštavam i Grčku, te za balkanske države, pogled na Europsku uniju je ponešto drukčiji. U tom smislu moramo naći pravi put između pripadnosti EU-u i njenim obvezama i pravilima ponašanja s jedne, te naše samostalnosti u donošenju odluka, s druge strane", kazao je Šarec za vodeći slovenski list, ističući interes svoje zemlje za većom suradnjom s Kinom i investicijama na području infrastrukture, logistike i tehnologije.

Kineska korporacija Hisense lani je kupila slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje, a sve dosadašnje kineske investicije u Sloveniji procjenjuju se na oko milijardu eura.

Robna razmjena Slovenije s Kinom iznosila je prošle godine 1,3 milijarde eura, od čega je više od milijarde eura predstavljao uvoz iz Kine.

Slovenski je premijer u razgovoru ocijenio da mu se čini kako bi u okviru foruma, u čijem je središtu jačanje veza s Kinom, moglo doći i do uspostave tješnjih odnosa s drugim državama u regiji.

"Mislim da smo u prošlosti tu suradnju malo zanemarili, bez obzira na to što su Slovenija i Hrvatska članice Europske unije. No, Slovenija budno prati događanje na zapadnom Balkanu, koji dobro poznaje i svakako želi nastavak njihovih pregovora za ulazak u EU", kazao je Šarec, dodavši da bi to bio dobar signal svim državama u regiji da ih Unija želi u svojoj obitelji.

Poduzetnici zadovoljni poslovnim forumom

U sklopu 9. Poslovnog foruma "16+1" u Dubrovniku u petak održavaju se i brojni bilateralni poslovni sastanci (B2B) gospodarstvenika iz srednje i istočne Europe i Kine, a jedan od sudionika, predsjednik kineske tvrtke Hangzhou Xin Yun Technology Co. Ltd. Daniel Xia, istaknuo je kako je skup sjajna prilika za povezivanje srednjih i malih poduzetnika s dvaju kontinenata.

Xia je Hini kazao kako je na skupu njegova tvrtka koja se bavi proizvodnjom hardvera potpisala niz memoranduma o razumijevanju s europskim tvrtkama te održala nekoliko jako dobrih poslovnih sastanaka koji bi mogli dovesti do dogovora.

Rekao je da je Kinezima ovaj skup važan kako bi njihove tvrtke uvidjele stvarne zahtjeve tržišta u ovom dijelu Europe.

"Puno smo naučili o tome kako funkcioniraju tvrtke ovdje, ali su i naši partneri uvidjeli kako mi djelujemo. Pronašli smo zajedničke teme i mogućnost buduće suradnje. Nadamo se više ugovora u budućnosti pa ćemo češće dolaziti u Hrvatsku i ovaj dio Europe", rekao je Xia.

Šef financija bugarske tvrtke "Centroida" Vasil Rabuhčijev rekao je kako je na poslovnim sastancima pronašao više prilika za suradnju s kineskim partnerima.

"Naša tvrtka bavi se razvitkom softvera, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom. Vodili smo dobre razgovore i uspostavili smo dobre poslovne veze. Ovaj skup je sjajna prilika. Ne možete uvijek očekivati da ćete ostvariti neki napredak ili potpisati ugovor o suradnji, ali dobijete drukčiji pogled na poslovanje u svijetu. Pritom nikad ne znate s kakvim ćete se partnerima susresti", rekao je Rabuhčijev.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima i poslovnu dimenziju.

Poslovni forum otvorila su dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, a nazoči mu rekordnih tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 360 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:52