FBI PROVODI ISTRAGU

SLUČAJ KAVANAUGH Hoće li Senat i Amerika povjerovati žrtvi 30 godina starog silovanja

 REUTERS

Slučaj Trumpova kandidata za doživotnog suca Vrhovnog suda SAD-a mogao bi biti prijeloman trenutak u borbi za prava žena u SAD-u. Glavno je pitanje: hoće li Senat i čitavo američko društvo povjerovati Christine Blasey Ford, koja optužuje Kavanaugha za pokušaj silovanja na srednjoškolskom tulumu. Treba li vjerovati žrtvi kad govori o zlodjelu starom više od 30 godina?

“Mi ti vjerujemo”, isticalo se na brojnim transparentima ispred zgrade Senata kad je dr. Ford svjedočila pred senatskim Odborom za pravosuđe prošlog četvrtka. “Mi vjerujemo dr. Christine Blasey Ford”, stoji na plakatima širom kampusa elitnog sveučilišta Yale, gdje je Kavanaugh studirao. “Mi vjerujemo Aniti Hill. Mi također vjerujemo Christine Blasey Ford”, ističe se u oglasu u New York Timesu s potpisima 1600 muškaraca. Ona ga optužuje za pokušaj silovanja 1982. godine, dok je ona imala 15, a on 17 godina.

Trauma iz mladosti

Naravno, mnogi joj ne vjeruju. Svjedočenje profesorice psihologije Christine Blasey Ford protiv kandidata za Vrhovnog suca Kavanaugha mnogi uspoređuju sa svjedočenjem profesorice prava Anite Hill koja je 1991. tvrdila da je, dok je radila za njega, više puta bila izložena seksualnom zlostavljanju suca Clarencea Thomasa. I ona je poput dr. Ford svjedočila o tome pred senatskim odborom za pravosuđe, ali nisu je shvatili ozbiljno. Clarence Thomas potvrđen je za suca Vrhovnog suda.

Zašto bi žena, u ovom slučaju zavidne profesionalne biografije i dobrog društvenog statusa, riskirala sve, čak i sigurnost svoje obitelji, kako bi lažno optužila nevinog čovjeka? Većina je obično na strani nasilnika, i žrtve se zato rijetko usuđuju govoriti. Mnogi zato dvoipolsatno svjedočenje dr. Christine Blasey Ford pred senatskim Odborom za pravosuđe u četvrtak nazivaju povijesnim, jer je mnoge navela da javno iznesu svoje iskustvo u medijima i na društvenim mrežama. Među ostalima javila se jedna 74-godišnja žena koja je progovorila o traumi silovanja iz mladosti. Istraživanja kažu da je 80 posto Amerikanki doživjelo seksualno napastovanje, a njih 20 posto bilo je silovano.

Studentice i studenti Yalea prošlog su tjedna održali prosvjed protiv Kavanaugha: on je tu studirao i tulumario. Druga svjedokinja Deborah Ramirez svjedoči da je za vrijeme tuluma u studentskom domu Kavanaugh krenuo s penisom prema njezinu licu. Bila je brucošica. “Radi se o izboru suca za Vrhovni sud, ali i o uvođenju viših standarda u naše društvo”, ističe jedna od organizatorica prosvjeda na uglednom američkom sveučilištu Ry Walker. Yale nije obično sveučilište, to je inkubator američke moći, prenosi britanski Guardian. Pet američkih predsjednika tu je diplomiralo, među ostalima Bill Clinton i oba Busha. Ako Kavanaugh bude potvrđen, u Vrhovnom sudu će od ukupno devet sudaca njih troje biti s Yalea. To je mjesto gdje mladići iz povlaštene klase sklapaju poznanstva koja će im koristiti u karijeri. Za to služe studentska bratstva. Kavanaugh je bio član jednog od najstarijih, Delta Kappa Epsilon. Kao danas Kavanaugh, to se studentsko (isključivo muško) udruženje hvali da žene uvijek tretira dostojanstveno i s poštovanjem. Kad je Kavanaugh bio njihov član, novoprimljeni članovi kružili bi kampusom sa zastavom napravljenom od ženskog donjeg rublja, piše Guardian. Bratovština je čak bila zabranjena na pet godina jer su njezini članovi 2011. snimljeni kako ispred Ženskog centra pjevaju “Ne znači da, a da znači analno”. Napastovanje i seksualno zlostavljanje tretiraju se kao nešto normalno, traže od nas da to prihvatimo naprosto kao dio života, ljuti se studentica Abby Leonard.

Svjedokinje

Za razliku od 1991., sad dr. Ford nisu ispitivali muški senatori, nego jedna žena, tužiteljica specijalizirana za seksualne prijestupe. Dr. Ford je sjedila okružena senatoricama i ženama koje su preživjele seksualno nasilje. Jesu li je čuli? Možda. Iako je republikanska većina odbijala prihvatiti zahtjev svjedokinje za dodatnom istragom FBI-ja, presudio je glas republikanskog zastupnika Jeffa Flakea. Flake je u petak glasao za nastavak procedure imenovanja Kavanaugha u Vrhovni sud, istovremeno najavljujući da će Kavanaughu dati svoj glas na plenarnoj sjednici samo ako FBI prethodno provede istragu.

Kako republikanci u Senatu imaju tanku većinu od 51 naspram 49 glasova, a još dvije republikanke su se izjasnile kao Flake, Trump je naložio pokretanje istrage FBI-ja.

Flake se predomislio u pauzi, nakon što ga je u liftu spopala skupina mladih djevojaka, koje su ga u emotivnom tonu pozvale da ne zanemaruje njihove emocije i njihovo traumatično iskustvo. Istraga FBI-a o ponašanju kandidata za Vrhovni sud SAD-a Bretta Kavanaugha proširena je na ispitivanje druge svjedokinje, Deborah Ramirez, objavili su jučer američki mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:24