JOŠ JDNO ČUDO I BIT ĆE SVETI

Službena potvrda: Ivan Pavao II bit će beatificiran 1. svibnja

 Goran Mehkek/CROPIX

RIM - Papa Ivan Pavao II ( Karol Józef Wojtyla) bit će proglašen blaženim Prvog svibnja, u ovogodišnju Bijelu nedjelju - obznanio je u petak o. Federico Lombardi, ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice.

Ta je najava dana istodobno s objavljivanjem dekreta koji ozdravljenje od Parkinsonove bolesti francuske redovnice Marie Simon Pierre Normand pripisuje Bogu po zauzimanju pokojnoga pape Ivana Pavla II. Potpisavši taj dekret, papa Benedikt XVI uklonio je zadnju prepreku za beatifikaciju svog prethodnika.

Po propisima Katoličke crkve, da bi pokojnik bio proglašen blaženim potrebno je ili da bude mučenik za kršćansku vjeru, ili da nakon svoje smrti posreduje kod Boga za jedno čudo (najčešće je to čudesno ozdravljenje, za koje liječničko povjerenstvo ustvrdi da se ne može medicinski objasniti). Za proglašenje svetim potrebno je još jedno čudo. Ivan Pavao II mogao je biti proglašen i mučenikom, budući da je teško stradao u atentatu turskog terorista Mehmeta Alija Agce, ali bi u tom slučaju trebalo dokazati da je atentator pucao u papu Wojtylu iz “mržnje prema kršćanskoj vjeri”.

Ivan Pavao II je u novija doba drugi blaženik kome je omogućena “prečica” do beatifikacije. On sam je odredio da proces beatifikacije ne smije početi prije negoli se navrši pet godina od smrti kandidata, ali je iznimno odobrio ranije pokretanje procesa beatifikacije majke Terese Calcuttske koju je osobno beatificirao 2003, šest godina i mjesec dana poslije njezine smrti. Njegov nasljednik Benedikt XVI isto je tako odobrio ranije pokretanje postupka za Ivana Pavla II, kojega će proglasiti blaženim isto tako šest godina i mjesec dana nakon smrti.

“Beatifikacija pape Wojtyle samo šest godina nakon smrti omogućena je ‘pretjecajnim trakom’ odlukom pape Benedikta XVI (…) ali nije bilo nikakva popusta u procedurama i utvrđivanjima činjenica u kanonskom procesu, koji je dapače bio veoma skrupulozan”, naglasio je danas o. Lombardi.

Za razliku od Ivana XXIII, čije je tijelo bilo dobro sačuvano, pa je za beatifikacijske svečanosti izloženo u staklenom sarkofagu (s time što je preko lica samo preliven sloj voska, a nije bila potrebna maska, kao za pape bl. Inocenta XI ili sv. Pija X, koji su također sahranjeni u sarkofazima), Ivan Pavao II neće biti izložen, nego će zatvoreni lijes s njegovim tijelom biti iznesen iz sadašnje grobnice te će, nakon ceremonije, biti sahranjen u samoj Vatikanskoj bazilici iza obične mramorne ploče na kojoj će biti uklesano: “Beatus Ioannes Paulus II”.

Ostat će tako opet prazna papinska grobnica pod Duknovićevim reljefom Bogorodice u kripti Vatikanske bazilike svetog Petra u kojoj je Ivan Pavao II naslijedio prethodno beatificiranoga Ivana XXIII i gdje su se posljednjih godina slijevale rijeke hodočasnika koji su se htjeli pomoliti pred grobom Ivana Pavla II. Grobnica će opet čekati nekoga od sljedećih papa, možda baš Benedikta XVI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:07