NE SMIJE NAPUŠTATI BELGIJU

SMIJENJENI KATALONSKI PREDSJEDNIK PUŠTEN NA UVJETNU SLOBODU Sada drugi sud treba odlučiti hoće li provesti španjolski europski nalog za uhićenje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2017. u 07:13

Sacked Catalan leader Carles Puigdemont departs after giving a news conference at the Press Club Brussels Europe in Brussels, Belgium, October 31, 2017. REUTERS/Yves Herman - RC1AD30FA060
Yves Herman / REUTERS

Carles Puigdemont

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont i četvorica bivših članova njegove vlade za kojima je izdan europski uhidbeni nalog, pušteni su na uvjetnu slobodu po odluci suca istrage, priopćilo je državno odvjetništvo u Bruxellesu u noći na ponedjeljak.

Petorica Katalonaca su se u nedjelju ujutro predala policiji u Bruxellesu, kamo su se sklonili početkom prošlog tjedna. Sada drugi sud u idućih 15 dana treba odlučiti hoće li provesti europski nalog za uhićenje koji je izdala Španjolska.

Sudac koji je imao 24 sata za odluku o eventualnom pritvaranju petorice Katalonaca, prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva u Bruxellesu. Oni "ne smiju napustiti belgijski teritorij bez odobrenja suca istrage", "moraju ostaviti adresu na kojoj borave i odazvati se na sve sudske i policijske pozive".

Na ovu odluku ne može se uložiti žalba, dodaje državno odvjetništvo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo