ZARAZA

SMRTONOSNA EPIDEMIJA U HRVATSKOM SUSJEDSTVU IZVAN KONTROLE Pala nova žrtva: 'Jutros joj se stanje toliko pogoršalo da više ništa nismo mogli učiniti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2018. u 18:50

, Image: 41387087, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP
Profimedia, BSIP

Ilustracija

U Srbiji je u ponedjeljak potvrđena i deseta smrtna žrtva ospica u manje od pet mjeseci, objavila je Radio-televizija Srbije.

Od posljedica zarazom virusom morbila na Infektivnom odjelu bolnice u Novom Pazaru, na jugu Srbije, preminula je četrdesetdvogodišnja pacijentica, nakon što je dosad u tom gradu od ospica oboljelo 19 osoba, a u susjednom gradiću Tutinu 83.

- Stanje joj se pogoršalo u ponedjeljak ujutro pa svi napori liječnika da je spase nisu bili uspješni. Pacijentica je bila imunosno kompromitirana, a nije poznato je li cijepljena, rekli su iz novopazarske bolnice.

Među prethodnih devet žrtava je dvoje djece mlađe od pet godina, te dvoje zdravstvenih djelatnika.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", od početka listopada 2017. godine do 5. ožujka na teritoriju Srbije i dijelu Kosova koji pokriva Zаvоd zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, registrirana su ukupno 3.123 pacijenta zaražena morbilama.

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je 7. ožujka sugrađane na "odgovorno ponašanje" i uputio apel roditeljima koji još nisu cijepili svoju djecu protiv ospica da to čim prije učine i pozvao medije da sudjeluju u toj kampanji.

"Treba još nešto manje od 30.000 djece cijepiti, to je jedini način da ne umiru i da ne oboljevaju i djeca i odrasli – u 21. stoljeću, kad nema nikakve potrebe zato što se - iz ne znam kojeg razloga - ljudi izbjegavaju cijepiti ili ih poziva neko tko nema veze sa medicinom", rekao je tada Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Epidemija ospica počela je na sjeveru Kosova u listopadu i proširila se u središnji dio Srbije, a liječnici pozivaju roditelje da ignoriraju kampanju protiv cijepljenja.

Izdvajamo