NOVI ZLOČIN

Snage NATO-a greškom ubile tri civila

Afghan residents sit in front of their house in Kandahar on December 25, 2014. Afghanistan's economy has improved significantly since the fall of the Taliban regime in 2001 largely because of the infusion of international assistance. Despite significant improvement in the last decade the country is still extremely poor and remains highly dependent on foreign aid. AFP PHOTO/Javed Tanveer
 JAVED TANVEER

GARDEZ - Međunarodne snage predvođene NATO-om u Afganistanu (ISAF) greškom su ubile tri civila u zračnom udaru, izjavili su afganistanski dužnosnici u subotu, manje od tjedan dana prije očekivanog povlačenja većine stranih vojnika nakon 13-godišnje misije.

Tijekom cijele misije slučajna ubojstva civila bila su izvor ljutnje i često je zbog toga dolazilo do napetih odnosa između vlade i snaga NATO-a.

Posljednji incident dogodio se u petak u pokrajini Logaru južno od prijestolnice gdje su snage ISAF-a ubile nomade koji su se sukobili su drugom skupinom oko zemlje za ispašu, izjavili su pokrajinski dužnosnici.

Vlasti na tom području pregovarale su o primirju, ali je ISAF očito pogrešno zaključio da su nomadi pobunjenici koji pripremaju napad, rekli su dužnosnici.

"ISAF je pokrenuo zračni udar u kojemu su ubijene tri osobe, a ranjene dvije", rekao je šef policije u Logaru.

On je dodao da su skupine nomada, koje se slobodno kreću zemljom zajedno sa svojim stadima, dobro naoružane, te da sukobi s drugim skupinama oko zemlje za ispašu nisu rijetkost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:40