ŠPANJOLSKA

Sánchez zasad bez podrške parlamenta za formiranje lijeve koalicijske vlade

Pedro Sánchez
 Getty Images

Španjolski premijer Pedro Sánchez nije uspio u nedjelju dobiti potporu parlamenta za formiranje lijeve koalicijske vlade, pa će to pokušati ponovno u drugom krugu glasanja u utorak.

Njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) pobijedila je na izborima u studenome, no nije dobila dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Nakon toga je dogovorila koaliciju s manjim lijevim Unidas Podemosom s kojim ima ukupno 155 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebna je podrška 176 zastupnika.

U prvom krugu glasanja u nedjelju za Sánchezovu lijevu koaliciju ruku je podiglo 166 zastupnika, 165 ih je bilo protiv, a njih 18 suzdržalo se od glasanja.

Vladu su podržale lijeve stranke, a protiv je bila desnica s nekim regionalnim strankama, dok su se dvije stranke za nezavisnost Katalonije i Baskije suzdržale od glasovanja.

U utorak će se održati drugi krug glasanja u kojem Sánchezu više neće biti potrebno 176 zastupnika, nego relativna većina onih koji će glasati "za" u odnosu na "protiv".

Ponovi li se isti rezultat kao u nedjelju, on će dobiti novi četverogodišnji mandat, a Španjolska prvu koalicijsku vladu na nacionalnoj razini od kad je uvedena demokracija u zemlju prije 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:00