MIGRANTSKA KRIZA

SNIMKA ZBOG KOJE BI MOGLA ESKALIRATI NAPETOST Erdogan migrantima zabranio prelazak Egejskog mora, a njegove trupe razbile ogradu na grčkoj granici

 
 Youtube

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan odlučio je onemogućiti migrantima koje je prije nekoliko dana pustio da pokušaju ući u Europu preko Egejskog mora zbog “vlastite sigurnosti”, kako je rečeno.

Brodovi turske obalne straže tako će vraćati očajnike koji se morskim putem odvaže dokopati nekih od najbližih turskoj obali grčkih otoka. Naime, kako su Grčka i Bugarska prilično drastično blokirale svoje granice i tome onemogućile ulazak migrantima iz Turske, tako se pojačava “morska egejska ruta”, ali je sada, čini se, Erdoğan odlučio ovim potezom poslati neku pomirljivu poruku Bruxellesu, s kojim je posljednjih dana, od kada je pozvao migrante da krenu prema Europskoj uniji, u velikoj svađi.

Podsjetimo da je nakon što su buknuli sukobi u sirijskoj provinciji Idlib, Ankara zatražila od Bruxellesa podršku, a kada ju Erdoğan nije dobio na način na koji je očekivao, odlučio se na osvetnički potez i otvorio je vrata izbjegličkih kampova i propustio imigrante prema svojim zapadnim granicama.

No, nakon što su, uz pomoć Rusije, sukobi u Idlibu, za sada, obustavljeni, kao i novi dotok migranta iz tog ratom zahvaćenog područja, Ankara se odlučila ublažiti svoje napetosti s EU. Doduše, stanje na grčko-turskoj granici još je napeto. U zoni granice nalaze se tisuće imigranata, većinom Pakistanaca i Afganistanaca, javljaju tamošnji mediji, koji svakodnevno pokušavaju probiti barijere, ali već uz granicu niču divlja šatorska naselja. Turska je u tu zonu posla više od tisuću specijalaca koji imaju zadatak da spriječe Grke da vrate one koji se ipak uspiju dokopati grčkog teritorija. Podsjetimo da je Grčka privremeno obustavila izdavanje azila za izbjeglice. Grčka je već nekoliko puta optužila Tursku da njezine snage s druge strane granice zasipaju grčki teritorij te grčku policiju suzavcem.

Inače, Turska i EU još su 2016. godine potpisale u sporazumu da će Turska zadržavati imigrante na svojem teritoriju, a EU će joj tu “uslugu” plaćati 6 milijardi dolara godišnje. Ankara bi sada željela povećati taj iznos, ali Bruxelles za sada nije odlučan u toj nakani. Inače, u Turskoj se nalazi gotovo 4 milijuna izbjeglica.

No, da nije na nogama samo vojska, mornarica i policija s obje strane granice, svjedoči i vijest da je na otoku Lezbos došlo do fizičkog obračuna između grčkih antifašista i njemačkih neonacista koji su došli “pomoći” da se migranti ne iskrcavaju na tom otoku. S Lezbosa su, za sada, prognani samo ratoborni ultradesničari koji su došli, kako kažu, “braniti Europu”.

Grčka objavila video na kojem turska vojska uklanja ogradu na granici

Grčka vlada u nedjelju je objavila noćnu videosnimku s granice na kojoj se navodno vidi kako tursko vojno vozilo uklanja ogradu.

Vozilo namijenjeno nadzoru granice uklonilo je ogradu uz pomoć kabla, objavila je vlada u Ateni u vrijeme dok rastu tenzije između dviju država zbog migranata koji se nalaze na tursko-grčkoj granici.

Barijera na granici već je bila oštećena zahvaljujući migrantima koji je pri pokušaju ulaska u Europsku uniju režu.

Videosnimka će dodatno pojačati napetosti na granici na kojoj se sukobljavaju grčke snage sigurnosti i migranti, a na kojoj suzavac ispaljuje i turska strana.

Odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da otvori put migrantima prema Europi razljutila je grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je objavio da je dogovor između Europe i Ankare o ograničavanju migracija iz 2016. "mrtav".

Turska je tim sporazumom pristala zadržavati migrante na svom teritoriju u zamjenu za financijsku pomoć Europske unije.

Ankara tvrdi kako Europa nije ispunila obaveze predviđene dogovorom, a strahuje i zbog novog priljeva izbjeglica zbog sukoba u Idlibu, regiji na sjeverozapadu Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:17