SAD GA JOŠ UVIJEK TRAŽI

SNOWDENU ODBIJENA MOLBA ZA NEIZRUČENJEM Bivši savjetnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost ne može otići po nagradu PEN-a u Norvešku

Norveški Vrhovni sud je u petak odbacio tužbu bivšeg savjetnika američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena koji se nadao dobiti jamstva da neće biti izručen u Sjedinjene Države ako ode primiti jednu nagradu u Norveškoj.

Nakon već dva negativna odgovora suda, Snowden koji se nalazi u Rusiji od lipnja 2013., obratio se najvišoj sudskoj instanci zemlje kako bi dobio jamstva da ne riskira uhićenje ili izručenje u Sjedinjene Države ukoliko dođe po nagradu koju mu je dodijelio norveški ogranak PEN International.

Amerikanac (33) je optužen za špijunažu u svojoj zemlji nakon što je 2013. objavio golemi obim nadzornih programa NSA-e.

Vrhovni sud je odbacio njegovu žalbu i ocijenio da se pravosuđe ne može izjasniti o legalnosti jednog izručenja koje Sjedinjene Države nisu tražile.

To je udarac za Edwarda Snowdena i njegove norveške pobornike, koji su se nadali da će taj inženjer informatike moći doći primiti nagradu Ossietzky za slobodu izražavanja 7. lipnja sljedeće godine.

Oni su upozorili na diplomatsku notu od 4. srpnja 2013,. u kojoj veleposlanstvo SAD-a u Oslu traži od Norveške da uhiti Edwarda Snowdena, radi izručenja ako dođe na norveški teritorij.

Junak za jedne, izdajnik za druge, Snowden već 2015. nije mogao otići u Norvešku primiti jednu drugu nagradu za slobodu izražavanja, Bjornstherne Bjornson, koju je primio putem video konferencije.

Edward Snowden je tri puta bio predložen za Nobelovu nagradu za mir, koja se također dodjeljuje u Norveškoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:11