KOJA JE LJEPŠA

SOFISTICIRANA TEHNOLOGIJA Nova 3D novčanica od 100 dolara je tek 2. liga, pogledajte čudesni kazahstanski tenge

Nova novčanica od 100 dolara rezultat je više od desetljeća istraživanja i razvoja, najsofticiraniji je iskaz tehnologije tiskanja novca u povijesti i u utorak je puštena u optjecaj.

Ima dva nova dodatka: 3D plavu trakicu utkanu u papir koja kad se nagne pokazuje stotke koje se kreću gore-dolje te zvono skriveno u bakrenoj tintarnici koje pozeleni kad se novčanica nagne.

Direktor Ureda za kovanje i tiskanje Larry Felix nazvao je novih 100 dolara “najkompleksnijom novčanicom koju su Sjedinjene Države ikada proizvele.” Ali kada je riječ o dizajnu novca, Amerikanci su druga liga.

Dolari su kultna stvar, ali svijetom kolaju senzacionalne novčanice s kojima se oni ne mogu mjeriti. Fantazmagorični kazahstanski tenge, recimo, kojega u Uredu za kovanje i tiskanje obožavaju i uspoređuju s djelima Roberta Rauschenberga.

Novčanica od 5000 tengea osvojila je nagradu za Novčanicu godine 2012. Nagradu dodjeljuje Međunarodno društvo za novčanice. Ona sadržava sva glavna obilježja glasovitog kazahstanskog dizajna novca, na licu novčanice slika je uspravna, na naličju položena, nekrivotvorljivi sigurnosni elementi utkani su u fini umjetnički bakrorez, s halucinantnim slikama nacionalnih znamenitosti, od predsjedničke rezidencije do spomenika u Astani i kazahstanskog grba, čak i para golubica nad parom pantera.

Godinu dana ranije nagradu za najljepšu novčanicu osvojio je opet tenge, apoen od 10.000, a ove godine nominirali su 2000 tengea, zelenu fantaziju na temu rijeke Irtiš, na kojoj hologramska trakica s desne strane pokazuje “stiliziranu jurtu” a ispod toga se nižu golubice, još spomenika i četiri antilope u četiri različite boje.

Stručnjaci prepostavljaju da je upravo tenge svojom inovativnošću i naglaskom na umjetničko inspirirao dizajnere nove novčanice od 100 dolara i da je ona zapravo varijacija na temu fantastičnih svjetova u stilu kakav se nalazi na tengeu, kojega još zovu i Meryl Streep svjetskih novčanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:57