DRUGAČIJI PRISTUP

Šok na nedjeljnoj misi: Južnoafrički pastor rekao da je Isus Krist bio HIV pozitivan

CAPE TOWN - Nedjeljna propovijed za vjernike u jednoj južnoafričkoj crkvi završila je nimalo ugodno. Naime, njihov je pastor izjavio kako je Isus Krist bio HIV pozitivna osoba.

Iako su se brojni vjernici odmah okomili na svećenika Xolau Skosanu zbog njegove izjave tvrdeći kako je najvažniju osobu kršćansku vjere prikazao promiskuitetnom, on navodi kako nije mislio ništa loše.

- Kada opisujemo Isusa ljudima koji potrebiti, najbolje je to učiniti riječima koje oni najbolje razumiju. Uostalom, svaki put kada otvorimo Pismo Isus se stavlja u položaj bolesnih i marginaliziranih - izjavio je Soksana za BBC.

Naglašava kako je koristio metaforu ne bi li upozorio na opasnost širenja HIV ili AIDS pandemije, bolesti koja još uvijek nosi značajnu stigmu u južnoafričkim gradovima.

- Naravno, ne postoji znanstveni dokaz da je Isus imao HIV virus u svome krvotoku. Najbolji dar koji možemo darovati HIV-pozitivnima jest destigmatizacija ove bolesti te stvaranje okoline gdje će znati da Bog nije protiv i da ih se ne srami - zaključuje Soksana.

Međutim, iako su neki vjernici prihvatili riječi svećenika Soksane govoreći kako im pomogao da nastave živjeti kako im je dao snage, drugi se svećenici ne slažu s tom izjavom.

- Portretiranje Isusa kao HIV pozitivne osobe pretvara ga u dio problema, a ne rješenje. Soksana treba objasniti kako je doveo Krista na tu razinu - pojašnjava pastor Mike Bele.

Dodaje i kako postoji značajna zabrinutost da će nevjernici sada izrugivati Isusa te ga pokušati generalizirati što je daleko od uloge mirotvorca kakvim ga kršćanstvo želi prikazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55