EU IZBORI

ŠOK U FRANCUSKOJ Profašistički Nacionalni front Marine Le Pen uvjerljivo je pobijedio

Najjači klub zastupnika u Bruxellesu i dalje će biti pučani kojima pripada HDZ
 AFP

Europska pučka stranka ostala je najveća po broja zastupnika u Europskom parlamentu i nakon ovih izbora, dobivši ukupno 211 mjesta, iako je broj značajno smanjen.

Europski socijalisti i demokrati S&D povećali su broj zastupnika, ali su sa 193 ipak ostali na drugom mjestu. Bez obzira na najave da će krajnja ljevica postati treća skupina, ipak su liberali iz ALDE grupe osigurali 74 mjesta, što znači da im treće mjesto neće biti ugroženo. Zeleni su također prošli dobro s 58 mjesta, što im osigurava četvrto mjesto. Tako će, bez obzira na porast krajnje desnice, stožerne europske stranke imati veliku većinu u Europskom parlamentu.

Naravno, glavna vijest jučerašnjih izbora bila je pobjeda krajnje desnog Nacionalnog fronta u Francuskoj koji je dobio više od 25 posto. I sam francuski predsjednik vlade nazvao je taj rezultat “političkim potresom u Francuskoj”. Kako je Francuska osnivačica EU i jedna od dvije bez sumnje ključnih država, ovi rezultati primljeni su s velikom zabrinutošću u Bruxellesu.

Međutim, na europskoj razini krajnja desnica, čak i ako se uspiju dogovoriti stranke ovog opredjeljenja iz najmanje sedam država članica, neće imati neku veliku ulogu u Europskom parlamentu jer neće moći imati više od 50 mjesta, što je manje od deset posto ukupnog broja zastupnika.

U prvim izjavama lideri europskih stranaka u sjedištu Europskog parlamenta pokušali su prikazati rezultate u pozitivnom svjetlu.

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul izrazio je zadovoljstvo pobjedom ove stranačke skupine i najavio kako će sada EPP nominirati Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije. Upitan o pobjedi krajnje desnice u njegovoj državi, Daul je rekao da “onaj tko misli izvući Francusku iz EU i eurozone mora dobiti izbore u Francuskoj, a to će biti sasvim druga priča”.

Hanes Swoboda, šef skupine socijalista i demokrata S&D-a u Europskom parlamentu, priznao je da je EPP i ovog puta dobio najveći broj glasova, ali je naglasak stavio na veliko smanjenje broja zastupničkih mjesta za konkurentsku Europsku pučku stranku. Swoboda je rekao da Juncker treba pokušati stvoriti potporu većine u Parlamentu te da su socijalisti otvoreni za pregovore. Međutim, Swoboda je rekao da je on “čuo kako Juncker ne želi biti predsjednikom Komisije”, vjerojatno misleći na glasine da će on pristati postati predsjednikom Vijeća, a ne Komisije.

Guy Verhofstadt, koji je bio kandidat liberala za predsjednika Komisije, izrazio je zadovoljstvo što će, prema prvim rezultatima, liberali ostati treća snaga u Europskom parlamentu. Naglasio je da su, bez obzira na ishod u Francuskoj gdje je pobijedio Nacionalni front, u gotovo svim državama EU zapravo pobijedile proeuropske snage.

Sutra se u Bruxellesu sastaju šefovi država ili vlada EU koji će pokušati postići dogovor o imenovanju Junckera za nasljednika Barrosa na čelu Europske komisije s petogodišnjim mandatom. Iako ovi izbori nisu uspjeli povećati broj građana koji na njima sudjeluju, ipak se trend stalnog pada zaustavio. Na razini EU se postotak odaziva povećao za samo 0,11 posto.

Hrvatska je na samom začelju, a manji odaziv od Hrvatske imale su samo Poljska sa 22 posto, Slovenija 21 posto, Češka 19 posto i Slovačka sa samo 13 posto. Najveći odaziv je bio u Belgiji sa 90 posto, ali u toj državi je izlazak na izbore obavezan, a isti dan su Belgijci glasali i na nacionalnim izborima. I u Luxembourgu je odaziv bio 90 posto, a na Malti 74,8 posto.

IZ PARIZA DANIJELA MIHALIĆ ĐURICA: Birače plašili imigrantima s hrvatskim putovnicama!

Francuska krajnje desna stranka na čelu s Marine Le Pen, poznata po ksenofobnim stavovima i prije svega antiimigrantskoj politici, prema prvim je procjenama rezultata u uvjerljivom vodstvu te je na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu osvojila 25 posto glasova. Kako se i očekivalo, njihova će pobjeda izazvati velike promjene i političke potrese na francuskoj, ali i europskoj političkoj sceni. Odmah nakon pobjede predsjednica stranke Marine Le Pen zatražila je raspuštanje Donjeg doma francuskog parlamenta te ostavku francuskog socijalističkog premijera Manuela Vallsa.

“Neprihvatljivo je da parlament kao predstavničko tijelo francuskog naroda bude tako nereprezentativan”, istaknula je Marine Le Pen. I u ovoj kampanji Nacionalni front koristio je antiimigrantske poruke.

Na jednom od plakata korištena je fotografija 15-godišnje Leonarde Dibrani s Kosova, koja je prije nekoliko mjeseci zajedno s obitelji zbog ilegalnog statusa protjerana iz Francuske. Na promo materijalu stranke koji je distribuiran na socijalnim mrežama je 15-godišnja Leonarda nasmijana s dignuta dva prsta u znak pobjede. Njezina je glava okružena žutim zvjezdicama koje predstavljaju simbol EU. S plakata nasmijana Leonarda poručuje: “Čekamo da naša hrvatska putovnica bude gotova i slobodni smo. Možemo ići kamo želimo. Jer ovo je Europa, i to je to!” Stranka je u kampanji išla i dalje te su u nastavku stavili dodatno pojašnjenje.

“Ako ne želite da se Leonarda vrati u Francusku, onda glasajte za nas”, poručivali su aktivisti i članovi FN-a. A svega nekoliko dana prije izbora, slučaj Leonarda ponovno je dospio u središte pozornosti. Naime, u medijima se pojavila informacija da otac maloljetne Leonarde želi promijeniti ime i zatražiti hrvatsko državljanstvo što bi mu teoretski omogućilo povratak u Francusku. Nacionalni front mogao bi zbog korištenja ove fotografije dobiti novčanu kaznu, jer Leonarda je maloljetna i sigurno nije dala dopuštenje za korištenje njezine fotografije u ovu svrhu.

Konzervativno desna stranka bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Unija za narodni pokret (UMP), na drugom je mjestu s osvojenih 21 posto glasova. Vladajući socijalisti na izborima za EU parlament tek su na trećem mjestu i osvojili su 14 posto glasova, što je njihov dodatni pad u odnosu na 2009. kada su osvojili 16,5 posto. (Danijela MIhalić Đurica)

Njemački neonacisti dobili mjesto u Europskom parlamentu

BERLIN - Njemačka neonacistička stranka NPD ući će u Europski parlament prvi put u povijesti, po konačnim rezultatima europskih izbora na kojima su pobijedili konzervativci Angele Merkel, objavljenima u ponedjeljak ujutro.

S oko 300.000 glasova i rezultatom 1 posto, NPD je dobio jednog zastupnika na 96 mjesta kojima raspolaže Njemačka u novom sazivu EP-u nasuprot 99 koliko je imala 2009.

Stranka krajnje desnice profitira reformom njemačkog izbornog sustava za europske izbore, koji je prešao na integralnu proporcionalnost tako da više nema minimalnog praga za jednog zastupnika.

Reforma je koristila i malenoj stranci Freie Waehler, udruženoj s Europskim liberalima, zatim "Stranci za zaštitu životinja", "Stranci obitelji", stranci "Pirat", "Njemačkoj ekološkoj stranci" te izmišljenoj "Stranci" koja svaka ima po jedno mjesto.

Europske izbore osvojila je konzervativna stranka njemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU s 35,3 posto (29 mjesta), na čelu ispred koalicijskog partnera, socijaldemokrata iz SPD-a (27,3 posto, 27 mjesta).

Nova antieuro stranka AfD, osnovana u proljeće, koja se zauzima za raspad eura, potvrdila je pozitivne rezultate ispitivanja javnog mnijenja i postigla 7 posto što joj omogućuje slanje 7 zastupnika u Europski parlament u kojem ih ima 751.

S 10,7 posto glasova, Zeleni su treći (11 mjesta), ispred radikalne ljevice Die Linke sa 7,4 posto (7 mjesta). (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:44