'RASNI CETRIFIKAT'

Šok u mađarskoj desničarskoj stranci: Političar antisemit sada priznao da je podrijetlom Židov

Bio je poznat po antisemitskim izjavama

Još jučer je bio perspektivni mladi političar i uživao u plaći zastupnika Europskog parlamenta, a praktično preko noći karijera mu je uništena: prvo je javno osramoćen, a onda je izašao iz stranke i podnio ostavku na sve stranačke funkcije. Ni to nije bilo dovoljno: vodstvo stranke inzistira na tome da se odrekne mjesta u Europskom parlamentu. Csanad Szegedi (30) to odbija učiniti.

Szegedi je bio jedan od najistaknutijih lidera ultradesničarskog Jobbika, stranke koja je prvi put izašla na izbore 2010.. Poznat po antisemitskim izjavama - primjerice da su Židovi pokupovali svu zemlju u Mađarskoj, da drže svu vlast u rukama i da oskvrnjuju svete nacionalne simbole - Szegedi je u lipnju objavio da je upravo doznao da ima židovsko podrijetlo.

‘Rasni certifikat’

Došao je do podatka da su mu majčini roditelji Židovi, a to po židovskim pravilima znači da je i sam Židov, bez obzira na to što je odrastao kao prezbiterijanac. I baka i djed preživjeli su logore, a baka je nakon Auschwitza i Dasaua iz rata izašla kao jedina preživjela iz svoje šire obitelji. Drugi član Jobbika napravio je DNK analizu da bi dokazao da nije Židov: njegovo ime nikad nije objavljeno, ali je na internetu objavljen njegov “rasni certifikat”.

Nakon što je Szegedi objavio da je podrijetlom Židov, vodstvo ultranacionalističkog Jobbika objavilo je da to neće utjecati na njegov položaj u stranci, no samo nekoliko tjedana kasnije Szegedi je bio prisiljen povući se sa svih stranačkih funkcija. Jobbik tvrdi da ga nisu izbacili zbog židovskog podrijetla, nego zbog pokušaja podmićivanja i otkrića da je znao za svoje podrijetlo mnogo dulje nego što priznaje.

Sporna audiosnimka

Priča o njegovu podrijetlu počela je s audiosnimkom razgovora Szegedija s jednim kriminalcem iz 2010. godine. Na snimci se čuje Zsoltan Ambrus, koji govori Szegediju da ima dokument o njegovu židovskom podrijetlu. Snimljeno je da Szegedi ostaje iznenađen, a potom nudi mito u zamjenu za šutnju. Ambrus je mito odbio, a Szegedi tvrdi da je sve montirano. U lipnju je priznao istinu o svojim korijenima, nakon što se tjednima o tome nagađalo po desničarskim sajtovima.

Bivši antisemitski ekstremist sastao se s ortodoksnim rabinom Šlomom Kovesom, čiji su roditelji također kao tinejdžeri doznali da su Židovi. “Moja je dužnost da pomognem ljudima koji se suočavaju sa životnom krizom, posebno Židovu koji se tek sad suočava sa svojim naslijeđem”, izjavio je rabin. Szegedi se ispričao za sve izjave koje su mogle povrijediti židovsku zajednicu i najavio da će posjetiti Auschwitz i odati počast žrtvama. No za sebe i dalje kaže da je “100 posto Mađar”, samo židovskog podrijetla.

Osnivač garde ‘crnih uniformi’

Szegedi je postao poznat 2007. kao jedan od osnivača Mađarske garde, koja je svojim crnim uniformama i zastavom neodoljivo podsjećala na pronacističku mađarsku gardu iz Drugog svjetskog rata. Sud je 2009. zabranio Mađarsku gardu, a Szegedi je od tada postao jedan od najistaknutijih članova Jobbika, ultradesne stranke koja se zauzima “za Mađarsku u prirodnim granicama” i koja samu sebe predstavlja kao konzervativnu i radikalnu patriotsku kršćansku stranku. Szegedi je bio odlučno protiv Židova, Roma, Rumunja, Slovaka i ostalih manjina u Mađarskoj, kao i protiv mađarskog članstva u Europskoj Uniji. Izazvao je skandal kad se na jednom od zasjedanja Europskog parlamenta pojavio u uniformi Mađarske garde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:35