PAKAO U SAO PAULU

ŠOKANTAN FOTOIZVJEŠTAJ S JEDNE OD NAJVEĆIH POLICIJSKIH AKCIJA Pogledajte kako je izgledao udar na dilere u 'Zemlji cracka': Angažirano 500 policajaca

 Paulo Whitaker / REUTERS

Brazilska je policija uhapsila gotovo 40 ljudi u velikoj akciji protiv dilera u centru Sao Paula gdje se posljednjih godina crack prodavao naočigled. Čak je i sama četvrt, koja je bila cilj akcije, poznata pod imenom 'Zemlja cracka' (Cracolandia).

Čak petstotinjak naoružanih policajaca sudjelovalo je u akciji, piše BBC. Deseci ovisnika, koje su zatekli na cesti, reagiralo je u bijesu i pritom vandaliziralo na desetke automobila, a provaljeno je i u nekoliko dućana.

Gradonačelnik Sao Paula, Joao Doria, rekao je da ova policijska operacija označava kraj nekažnjavanja u ‘Zemlji cracka’, no kritičari smatraju da će se problem samo preseliti u neki drugi dio grada.

Doria je obećao rušenje i obnavljanje mnogih napuštenih zgrada u tom dijelu u blizini željezničke stanice Luz, gdje se već desetak godina droga otvoreno prodaje na ulicama.

‘Cracolandia više ne postoji i neće se vratiti. Vlada to neće dozvoliti’, rekao je Doria tijekom akcije te najavio da će ondje postaviti brojne nadzorne kamere. Kasnije, na konferenciji za novinare, ipak je priznao da će ‘biti teško stati na kraj ovom povijesnom problemu’.

U galeriji pogledajte akciju policije:

‘Trajno ćemo postaviti policiju na ovo područje i problem će se tako zasigurno smanjiti’, rekao je Doria.

Guverner države Sao Paulo Geraldo Alckmin rekao je da državni centri za liječenje ovisnosti imaju 3.000 slobodnih mjesta i spremni su primiti ovisnike na liječenje. Gradonačelnik i guverner nedavno su zajedno istupili u javnosti i najavili plan borbe protiv dilanja droge u regiji.

Prijašnji gradonačelink Sao Paula Fernando Haddad imao je program kroz koji je ovisnost pokušavao riješiti terapijom i bez policije. Međutim, situacija u ‘Zemlji cracka’ postala je kritična i većina stanovnika tog grada prestala je zalaziti u taj kvart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:41