ROGER AILES

ŠOKANTAN PAD VELIKOG MOĆNIKA Šef i osnivač Fox Newsa dobio otkaz zbog seks skandala?

Megyn Kelly i Roger Ailes

Karijera možda i najmoćnijeg čovjeka u američkom medijskom svijetu naprasno je u utorak doživjela svoj kraj, izvijestilo je više američkih i britanskih medija. Roger Ailes (76), iznimno utjecajni osnivač i dugogodišnji direktor najgledanije američke informativne TV mreže Fox News navodno je dobio otkaz nakon što ga je donedavna voditeljica Gretchen Carlson tužila zbog navodnog seksualnog zlostavljanja i samo nekoliko sati nakon što je procurilo da je istražiteljima teške optužbe na njegov račun iznijela i najveća uzdanica Foxa, voditeljica Megyn Kelly (45).

Prema pisanju Guardiana, vlasnik 21st Century Foxa, tvrtke majke Fox News Channela Rupert Murdoch, dao je Ailesu izbor da sam odstupi, no s obzirom da je on to odbio, uručen mu je otkaz, ali uz zlatni padobran - otpremninu od najmanje 40 milijuna američkih dolara. Prvi je o tome informaciju objavio Matt Drudge, vrlo utjecajni američki desničarski bloger. Ipak, CNN javlja da postoje i kontradiktorne informacije prema kojima je Ailes još uvijek zaposlen na Foxu, no karijera mu je u najmanju ruku prema tom izvješću uzdrmana.

Prema medijskim izvješćima koja su se u utorak pojavila, Megyn Kelly je navodno istražiteljima kazala da joj je Ailes pristupio sa seksualnom ponudom pri početku njezine karijere, koja je u međuvremenu strelovito napredovala.

Tužba Gretchen Carlson, nekadašnje voditeljice popularnog jutarnjeg programa, koja je zatim prebačena u kasniji termin, podnesena je prije nekoliko tjedana, a u njoj ona Ailesa optužuje da joj je dao otkaz jer nije htjela spavati s njim.

Ailesovi odvjetnici dosad su nijekali sve optužbe te tvrdili da se radi o lažima i osvetoljubivosti novinarke koja nije imala visoku gledanost te su je iz tog razloga maknuli s mreže.

Roger Ailes je svojedobno bio savjetnik republikanskih predsjednika Nixona i Reagana, a na Fox Newsu je radio od samog početka te mreže, dakle zadnjih 20 godina. Prije toga bio je na drugim televizijskim mrežama, a Fox News zbog svoje otvorene naklonjenosti republikancima nerijetko kritičari drže glasnogovornikom te stranke ili u najmanju ruku američkih konzervativaca.

Zanimljivo je da otkaz Ailesu dolazi u trenutku održavanja republikanske stranačke konvencije na kojoj bi trebala biti potvrđena predsjednička nominacija Donalda Trumpa, kojega Fox News, za razliku od svih ostalih republikanskih kandidata u posljednjih 20 godina, nije pretjerano mazio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46