RADIKALNI NACIONALIZAM

ŠOKANTAN VAL ETNIČKI MOTIVIRANOG NASILJA U SRBIJI Huligani u Novom Sadu tukli ljude po dvorištima i na ulici i psovali im majku albansku

Ilustracija
 Djordje Kojadinovic / REUTERS

U Srbiji jača val međunacionalnog nasilja, a samo nekoliko dana nakon što je u Beogradu napadnut pekar albanske nacionalnosti novo dramatično izvješće dolazi iz Vojvodine.

Tako je u Novom Sadu zabilježen brutalan ispad trojice pijanih mladića koji su u naselju Adice upadali ljudima u dvorišta te im na ulici prijetili da će im baciti bombu i sve ih otjerati, psujući im pritom "majku albansku".

Stanovnici u šoku, djeca ne mogu spavati

Kako javlja agencija Beta, do incidenta je došlo još 1. svibnja u Ulici Tome Rosandića, a stanovnici tog dijela grada otada su u šoku, navodeći da im djeca od straha ne mogu spavati.

Prema zasad dostupnim detaljima trojica mladića upala su u dvorište jednog stanovnika ulice te ga pitali "Je li Krajišnik?". Kada je on odgovorio da je Novosađanin, počeli su ga tući. Psovali su mu "majku albansku", prijetili da će mu na kuću baciti bombu te da će ih "sve protjerati", a kada je muškarac počeo dozivati u pomoć krenuli su i u susjedna dvorišta.

Preskočili su ogradu i upali u dvorište građanina S.S. koji tu živi sa suprugom i šestero djece. Dok je obitelj pokušala pobjeći u kuću muškarac ih je štitio i pritom dobio niz udaraca i uvreda. Pao je na pod i ostalo ležati, a nasilni mladići potom su krenuli prema jednom vozilu na cesti. Muškarac i žena koji su bili unutra uspjeli su pobjeći.

- Vidjelo se da su pijani, ali su bili i snažni. To su mladići u ranim dvadesetim godinama, a nasrtali su na mnogo starije od sebe, obične obiteljske ljude. Kada im je auto pobjegao kamen su bacili u kombi, razbili vjetrobransko staklo, a kada je suvozač izišao iz vozila krenuli su ga tući. Nastavili su dalje na ulicu gdje su nasrnuli na još jednu obitelj te udarili muškarca i malenu djevojčicu - donosi izjavu jednog od svjedoka događaja agencija Beta.

Policija je zasad potvrdila uhićenje dvojice mladića starosti 23 i 21 godinu dok se za jednim još uvijek traga. Nepotvrđena je informacija da su nakon saslušanja pušteni na slobodu i to bez prijave za bilo kakvo teže kazneno djelo. U spomenutom naselju, podsjećaju lokalni mediji, živi velik broj Roma i pripadnika drugih nacionalnih manjina.

Ovaj incident dogodio se samo nekoliko dana nakon što je u Beogradu po nacionalnoj osnovi napadnut vlasnik pekare "Roma" Mon Gjuraj. Skupina ultradesničara okupila se pred njegovom pekarom 27. travnja te su mu pjevali uvredljive pjesme i prijetili uz povike 'Ubij, zakolji, da šiptar ne postoji', a na njegovo vozilo postavili su pečenu svinjsku glavu. Ubrzo je pored radnje osvanuo i datum poznate bitke na Kosovu.

Nacionalisti su svoj ispad, koji je policija okvalificirala kao "mirni prosvjed', pravdali fotografijama Monovog brata Florima koji je navodno u centru Beograda pokazivao dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije. No, u toj priči treba znati da je pekar svom bratu odmah dao otkaz nakon tog incidenta, te se ogradio od njegovog ispada. Nekoliko dana nakon događaja Gjuraj je dobio i policijsku zaštitu, a radnja je nakon Uskrsa otvorena te je pekar dijelio kruh sugrađanima besplatno u znak isprike za postupke svog brata, javio je Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:14