JEZIVI HOLOKAUST

ŠOKANTNO OTKRIĆE Nacističkih logora i geta bilo puno više nego što se mislilo: Pronašli čak 42.000 lokacija smrti!

 AFP

To je bio jedan od najstrašnijih događaja u svjetskoj povijesti, koji do današnjeg dana užasava ljude. Za vrijeme Hitlerovog brutalnog vladanja Njemačkom i okupiranim dijelovima Europe ubijeno je više od šest milijuna Židova .

Istražitelji su sada otkrili da je Holokaust možda bio i gori nego što se ranije mislilo.

Istraživači u američkom Memorijalnom muzeju holokausta su dokumentirali sve nacističke koncentracijske logore, geta, mjesta na kojima se odvijao robovski rad, kao i tvornice smrti koje su postojale diljem Europe.

Kad su krenuli s projektom, tim je vjerovao da će pronaći oko 7.000 kampova i geta. Bili su šokirani kad su otkrili 42.500 kampova širom okupirane Europe. Istraživači smatraju da je oko 20 milijuna ljudi umrlo ili su bili zatvoreni u ovim logorima.

Brojka uključuje 30.000 kampova s robovskom radnom snagom, kao i 980 koncentracijskih logora. Među mjestima nasilja nad Židovima su bili i centri u kojima su trudne žene bile prisiljavane na abortuse ili su njihova djeca ubijana nedugo nakon rođenja.

Varšavski geto je identificiran kao najveća od lokacija obuhvaćenih ovim istraživanjem, jer je u jednom trenutku tamo bilo smješteno oko pola milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15