SJEDIŠTE ĆE BITI U NIZOZEMSKOJ

Spajanjem PSA i Fiat Chryslera nastaje europska automobilska megatvrtka

 REUTERS

Nadzorni odbor PSA odobrio je u utorak ugovor o spajanju s Fiatom Chryslerom, utirući put stvaranju europske automobilske megatvrtke, doznaje se od dobro obaviještena izvora.

"Ugovor o spajanju odobrio je nadzorni odbor PSA", rekao je za agenciju France Presse dobro obaviješten izvor koji je htio ostati anoniman. Na upit novinske agencije PSA nije htio komentirati tu informaciju.

Novi poslovni subjekt s više od 400.000 zaposlenika postaje tako četvrti po veličini u tom sektoru, s 8,7 milijuna vozila koja se prodaju s oznakom marki Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot i Vauxhall.

Sastanak upravnog odbora Fiat Chrysler Automobilesa (FCA) održan je tijekom večeri, rekao je za France Presse drugi dobro obaviješten izvor.

Ta odluka dolazi dan pošto je 'brak' odobrila obitelj Peugeot.

Dva proizvođača automobila objavila su 31. listopada da su se jednoglasno dogovorili o načelu spajanja u kojemu će dioničari dviju grupacija dijeliti kapital 50/50, nakon različitih financijskih operacija kako bi osnovali novu svjetsku megatvornicu automobila ne zatvarajući postojeću, kažu.

Spajanje PSA i FCA omogućit će da se ostvare investicije vrijedne desetke milijarda eura nužne za razvoj električnih i autonomnih automobila.

Novi poslovni subjekt imat će sjedište u Nizozemskoj.

PSA i FCA su procijenili da će 3,7 milijarda eura uštedjeti spajanjem u jedno društvo čiji se konsolidirani promet procjenjuje na 170 milijarda eura.

Uz sinergiju između dviju grupacija, spajanje će omogućiti PSA-u da iskoristi svoje znanje o elektrifikaciji automobila u času kada se proizvođači moraju prilagoditi strožim ekološkim propisima a FCA-u da ponudi ugledne marke Alfa Romeo i Maserati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09