UHIĆENJE BIVŠEG PREDSJEDNIKA

ŠPANJOLCI NA NOGAMA Tisuće prosvjednika u Barceloni protiv Puigdemontova uhićenja

 
 REUTERS

Tisuće prosvjednika s katalonskim zastavama izašli su u nedjelju na ulice Barcelone pošto je u Njemačkoj uhićen bivši predsjednik Carles Puigdemont kojeg traži španjolsko pravosuđe, izvijestio je novinar France Pressea s mjesta događaja.

Aktivisti su se na poziv radikalne separatističke skupine Odbori za obranu Republike okupili na Rambli, poznatoj ulici u središtu Barcelone, izvikujući "Sloboda političkim zatvorenicima" i "Puigdemont naš predsjednik".

People protest after former president Carles Puigdemont was detained in Germany, during a demonstration held by pro-independence associations in Barcelona, Spain March 25, 2018. REUTERS/Albert Gea
REUTERS

Uputili su se prema uredu Europske komisije u katalonskoj prijestolnici.

Njemačka policija je u nedjelju potvrdila da je uhitila bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holsteinu na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdala Španjolska.

Puigdemont se vraćao iz Finske gdje je prošli tjedan boravio na poziv finskog zastupnika. Prema riječima tog zastupnika on je u petak napustio Finsku u pravcu Belgije na "neutvrđeni način". Finska policija je u subotu rekla kako je primila nalog iz Španjolske za njegovim uhićenjem no kako ne zna gdje se on nalazi.

People protest after former president Carles Puigdemont was detained in Germany, during a demonstration held by pro-independence associations in Barcelona, Spain March 25, 2018. REUTERS/Albert Gea
REUTERS

U petak je španjolski istražni sudac odobrio suđenje za 25 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske, među kojima je i Puigdemont.

Pošto je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasana uspostava nezavisne republike Katalonije, španjolska vlada je preuzela direktno upravljanje nad pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika. Puigdemont je zatim otišao u Belgiju gdje živi i odakle vodi međunarodnu kampanju. Od tada je boravio u Danskoj, Švicarskoj i Finskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:29