NOVA LOKACIJA

ŠPANJOLSKA DALA ULTIMATUM OBITELJI FAŠISTIČKOG DIKTATORA 'Imate 15 dana da odaberete gdje želite premjestiti njegove ostatke iz mauzoleja'

 
Francisco Franco (u krugu)
 Getty images / REUTERS

Španjolska socijalistička vlada je u petak dala petnaest dana obitelji Francisca Franca da odabere mjesto na koje želi premjestiti posmrtne ostatke nekadašnjeg konzervativnog diktatora iz mauzoleja pored Madrida jer će u protivnom vlada odabrati mjesto.

"Dogovorili smo ekshumaciju davši obitelji rok od petnaest dana da kaže gdje želi premjestiti njegove ostatke, osim u katedralu La Almudena“, rekla je na konferenciji za medije ministrica pravosuđa Dolores Delgado nakon sastanka ministara održanog u Madridu. Ministri su prethodno usuglasili konačnu potvrdu za premještanjem Francovih ostataka.

Manjinska socijalistička vlada je nakon dolaska na vlast u lipnju najavila premještanje Francovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja smještenog oko 40 kilometara sjeverno od Madrida. Tvrdi da njegovi ostaci ne smiju biti na istom mjestu gdje se nalaze i ostaci žrtava njegovog režima te da se ne smiju nalaziti u mauzoleju financiranom javnim novcem.

Franco je upravljao Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. godine pa do svoje prirodne smrti 1975. godine. U rujnu je vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza, koja u parlamentu ima 84 od 350 zastupnika, poslala u parlament na glasovanje nadopunu Zakona o povijesnom sjećanju koji se odnosi na građanski rat i režim nakon njega.

Ta nadopuna je usvojena u parlamentu, gdje joj se nisu suprotstavili oporbeni konzervativci premda je njihov lider istaknuo kako se Sánchez bavi ideološkim pitanjima i otvaranjem starih rana „ jer ne može riješiti stvarne probleme u državi“ poput nezaposlenosti. Odluku su bile pozdravile stranke ljevice poput Podemosa te katalonske i baskijske regionalne stranke.

Nadopunom zakona vlada je dobila pravnu podlogu za premještanjem grobnice. Francova obitelj se prvo usprotivila premještanju a onda je priopćila kako u slučaju eventualnog premještanja želi da ostaci budu premješteni u kriptu madridske katedrale La Almudena. Katedrala se nalazi u centru grada pored stare kraljevske palače.

Vlada je to odbila tvrdeći da bi se na tom mjestu mogao veličati bivši režim te se pozvala na mišljenje lokalne vlade. Lokalna vlada je savjetovala da se ondje ne prenesu ostaci zbog sigurnosti zone, s obzirom da je riječ o centru grada koji posjećuje tisuće turista, te održavanju javnog reda i mira.

U tamošnjoj kripti nalaze se posmrtni ostaci Francove kćeri. Stanovnici su podijeljeni oko odluke oko premještanja.

Ne navede li Francova obitelj u idućih petnaest dana mjesto na koje želi premjestiti ostatke, mjesto će odabrati vlada. „Kako je i normalno, prvo će obitelj reći gdje želi da bude mjesto“, rekla je ministrica Dolores Delgado.

Obitelj je ranije najavila tužbu Vrhovnom sudu te poručila kako će pravno paralizirati premještanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15