NAPETOST RASTE

ŠPANJOLSKA KREĆE S UKIDANJEM AUTONOMIJE KATALONIJI Premijer Rajoy drži adute u rukama, a nazire se i moguće razrješenje cijele krize!

 
Carles Puigdemont pristiže u katalonski parlament u Barceloni
 Albert Gea / REUTERS

Španjolska vlada objavila je u četvrtak da će u subotu održati izvanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije. "Španjolska vlada će nastaviti s procedurom predviđenom člankom 155. ustava o ponovnom uvođenju zakonitosti u autonomnoj regiji Kataloniji", stoji u vladinu priopćenju.

"Na izvanrednoj sjednici u subotu vijeće ministara će usvojiti mjere i proslijediti ih senatu kako bi se zaštitili interesi svih Španjolaca, uključujući građane Katalonije i uspostavio ustavni poredak u Kataloniji", dodaje se.

Priopćenje je izdano nakon što katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije do 10 sati udovoljio ultimatumu španjolskog premijera Mariana Rajoya da odustane od zahtjeva za neovisnost. On je umjesto toga u pismu Rajoyu upozorio da će Katalonija proglasiti punu neovisnost od Španjolske ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom autonomije.

Komentar Željka Trkanjeca: Rajoy drži adute u rukama

Dva ovna na brvnu. Tako bi se moglo objasniti trenutačno stanje u Španjolskoj. S tom razlikom što premijer Mariano Rajoy u ovom trenutku ima u rukama adute. I vrlo je vjerojatno da će vrlo brzo izgurati katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta s brvna. Ovaj potonji, naime, i dalje odbija otvoreno reći je li proglasio neovisnost ili nije. To sve ozbiljnije iritira i njegove saveznike u Kataloniji, pa radikalno desna stranka CUP već počinje prijetiti svojom podrškom ako jasno i glasno ne kaže da je Katalonija Republika.

Još su dva ozbiljna argumenta protiv njegova djelovanja. Prvo, on odbija sazvati regionalni parlament kako bi se nastavila rasprava pa se tako ne čuje glas opozicije. I drugo, on je odbio prijedlog Kataloniji donekle sklonog Pedra Sancheza, čelnika socijalista, da Puigdemont sazove nove lokalne izbore te da nakon toga nova vlada krene u pregovore s Madridom. Osim toga, Sanchez je već pokrenuo pregovore o novom Ustavu.

Španjolska vlada ima podršku cijele EU i većine svijeta - osim Venezuele, što ih čak i veseli - i može mirno preuzeti vlast u regiji. A zatim sazvati izbore. I tako delegitimirati Puigdemonta. (Željko Trkanjec)

"Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasovanju o formalnom proglašenju neovisnosti", rekao je Puigdemont.

Tako je drugi put u tjedan dana odbacio ultimatum Madrida da odustane od neovisnosti ili će se u suprotnom suočiti s aktiviranjem članka 155. ustava koji Madridu omogućuje suspenziju autonomije Katalonije. Kriza u odnosima Barcelone i Madrida izbila je nakon referenduma o neovisnosti 1. listopada koji je zabranio ustavni sud, a policija nasilno ometala.

Glasanje je ipak održano, a katalonske vlasti tvrde da joj je uvjerljiv, ali nepotvrđen rezultat referenduma dao mandat za odcjepljenje od Španjolske.

Katalonski čelnik odbio ultimatum i prijeti proglašenjem pune neovisnosti

Katalonija će proglasiti punu neovisnost od Španjolske ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom autonomije te pokrajine, upozorio je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u pismu španjolskom premijeru Marianu Rajoyu. "Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasovanju o formalnom proglašenju neovisnosti", rekao je Puigdemont.

Tako je drugi put u tjedan dana odbacio ultimatum Madrida da odustane od neovisnosti ili će se u suprotnom suočiti s aktiviranjem članka 155. ustava koji Madridu omogućuje suspenziju autonomije Katalonije. Kriza u odnosima Barcelone i Madrida izbila je nakon referenduma o neovisnosti 1. listopada koji je zabranio ustavni sud, a policija nasilno ometala.

Glasanje je ipak održano, a katalonske vlasti tvrde da joj je uvjerljiv, ali nepotvrđen rezultat referenduma dao mandat za odcjepljenje od Španjolske. Puidgemont je do 10 sati trebao odgovoriti na ultimatum Rajoya da odustane od neovisnosti ili će vlada ukinuti autonomiju Katalonije. Članak 155. španjolskog ustava iz 1978., kojim je uvedena demokracija nakon smrti diktatora generala Franca tri godine ranije, omogućuje Madridu da u krizi uvede izravnu vlast, no dosad nikada nije aktiviran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:53