ZAOŠTRAVANJE RETORIKE

ŠPANJOLSKA MINISTRICA PRIJETI 'Ako bude potrebno, vlada će posegnuti za ustavom i preuzeti direktnu kontrolu nad Katalonijom. Nećemo se ustručavati'

Dolores Delgado
 REUTERS

ZAGREB - Španjolska ministrica pravosuđa Dolores Delgado poručila je u petak kako će vlada posegnuti za ustavom i preuzeti direktnu kontrolu nad autonomnom pokrajinom Katalonijom ukoliko se to pokaže nužnim nakon što je regionalni parlament u Barceloni usvojio rezoluciju kojom traži izbacivanje Civilne garde iz Katalonije te puštanje na slobodu osoba optuženih za terorizam.

“Nećemo se ni trenutka ustručavati od primjene članka 155. španjolskog ustava ukoliko okolnosti to zatraže”, izjavila je Delgado u Madridu gostujući na radijskoj postaji Onda Cero. “Zagovornici Katalonije moraju jasno odbaciti i osuditi nasilje”, dodala je ta ministrica u socijalističkoj vladi premijera Pedra Sáncheza.

Tri stranke za nezavisnost Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, usvojile su nakon žučne rasprave u tamošnjem parlamentu rezoluciju kojom se pozivaju stanovnici i dužnosnici na neprihvaćanje sudskih odluka vezanih za pritvorene zagovornike nezavisnosti kojima se sudi, a također i na povlačenje pripadnika Civilne garde iz Katalonije. Zatražena je i amnestija za dvanaestero katalonskih dužnosnika kojima se sudi za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Ministrica Delgado je priopćila kako vlada proučava deklaraciju usvojenu u katalonskom parlamentu, koja bi mogla imati karakteristike pobune.

“Ljudi zaboravljaju da je Španjolska demokratska i pravna država”, rekao je s tim u vezi španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Marlaska.

Španjolsko tužiteljstvo uhićenu sedmorku optužuje za terorizam

Ovaj tjedan je Civilna garda, na temelju sudskog naloga, privela sedam osoba u Kataloniji koje su, prema optužnici državnog odvjetništva, planirale terorističke napade u cilju stjecanja nezavisnosti. Istraga je trajala godinu dana, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Civilna garda je pronašla supstance i materijal za proizvodnju eksploziva u okolici Barcelone. Dvije optužene osobe priznale su kupnju i pripremanje materijala za izradu eksploziva, izvijestile su španjolska javna televizija TVE i katalonske novine El Periódico. Nakon sudskog saslušanja svih sedmero uhićenih je prevezeno u pritvor u blizini Madrida. Optuženi su za pobunu, terorizam i posjedovanje eksploziva.

Riječ je o osoba povezanima s Odborima za obranu Republike (Comités de Defensa de la República - CDR). Ta je organizacija ranije sudjelovala u masovnim prosvjedima, postavljala barikade na prometnice po Kataloniji, onemogućavala naplatu cestarina i palila gume.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova sprema se poslati dodatne pripadnike Civilne garde u Kataloniju, na sjeveroistoku Španjolske.

Španjolska se desetljećima suočavala s bombaškim napadima baskijske separatističke skupine ETA-e koja je oružanu borbu napustila 2011., te se raspustila 2018. godine. Rane u Španjolskoj još uvijek nisu zacijelile.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra i tri stranke za nezavisnost, koje imaju većinu u tamošnjem parlamentu, optužile su španjolsku vladu za represiju i stale u obranu CDR-a i uhićenih osoba. Tvrde da nije riječ o teroristima, te da ih španjolska vlada čitav pokret želi optužiti za nasilje. Torra je izjavio da je pokret za nezavisnost nenasilan.

Čeka se sudska presuda za uhićene katalonske dužnosnike

Sve se to događa u trenutku iščekivanja sudske presude za dvanaestero katalonskih dužnosnika koji su 2017. pripremili i organizirali referendum o nezavisnosti, premda ga je bio zabranio ustavni sud. Presuda Vrhovnog suda trebala bi biti obznanjena do 15. listopada.

Torra je rekao da će prihvatiti jedino oslobađajuću presudu.

Za četiri dana će pak biti dvije godine od tog referenduma, pa španjolska Civilna garda sumnja na moguće nerede i napade u Kataloniji.

Nakon referenduma 2017., te posljedičnog proglašenja republike Katalonije, tadašnja španjolska konzervativna središnja vlada je aktivirala članak ustava, za što je dobila odobrenje parlamenta, pa privremeno preuzela direktno upravljanje nad Katalonijom. Nakon održanih prijevremenih izbora u Kataloniji bila je povukla privremenu kontrolu.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:27