OBJAVIO VRHOVNI SUD

ŠPANJOLSKA ODUSTALA OD ZAHTJEVA ZA IZRUČENJEM PUIGDEMONTA 'Nema smisla, ionako može dobiti samo osam godina zatvora'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.07.2018. u 16:54

Sacked Catalan leader Carles Puigdemont departs after giving a news conference at the Press Club Brussels Europe in Brussels, Belgium, October 31, 2017. REUTERS/Yves Herman - RC1AD30FA060
Yves Herman / REUTERS

Carles Puigdemont

Španjolske vlasti više ne traže izručenje bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i španjolski Vrhovni sud objavio je povlačenje europskog uhidbenog naloga.

Španjolska je tražila izručenje Puigdemonta zbog njegove ključne uloge u spornom referendumu 1. listopada i posljedičnog jednostranog proglašenja neovisnosti regionalnog parlamenta na čelu sa separatistima.

Puigdemont je pobjegao u Belgiju nakon referenduma, ali je uhićen u Njemačkoj 25. ožujka.

Njemački sud nedavno je odlučio da Puigdemont može biti izručen Španjolskoj po optužbi za zloporabu javnih fondova za referendum, ali je odbacio odvojenu optužbu za pobunu.

Međutim, prema europskom pravu ako bi po toj osnovi došlo do izručenja, Španjolska mu ne bi mogla suditi za pobunu, navodi agencija Reuters.

Madridu bi bilo neprihvatljivo da Puigdemont bude optužen samo za zloporabu javnog novca jer za to može dobiti najviše osam godina zatvora, ocjenjuje Reuters.

Nekoliko drugih katalonskih političara nalazi se u pritvoru u Madridu pod optužbom za pobunu. Ako budu proglašeni krivima mogu dobiti do 30 godina zatvora.

Stoga je španjolski sud odustao od traženja izručenja Puigdemonta. Također je odustao od europskog naloga za uhićenje još petorice drugih katalonskih čelnika koji su u inozemstvu.

Ovo je drugi put da je Španjolska povukla nalog za uhićenje Puigdemonta otkad je on otišao u samonametnuti egzil.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo