COVID-19 U SVIJETU I REGIJI

ŠPANJOLSKA PRESTIGLA KINU PO BROJU ZARAŽENIH! U posljednja 24 sata 812 novih smrtnih slučajeva!

Sažetak događanja u svijetu u ponedjeljak, 30. ožujka:- mađarski premijer Viktor Orban traži veće ovlasti u borbi protiv koronavirusa, kritičari kažu da će se time utrti put 'diktaturi'- broj osoba zaraženih kornavirusom u Bosni i Hercegovini do ponedjeljka ujutro povećan je na 354- Njemačka trenutno broji 57.298 zaraženih koronavirusom, što je skok od 4.751 slučaja u odnosu na nedjelju. U Njemačkoj je dosad od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 455 osoba- u odnosu na nedjelju, Španjolska je u ponedjeljak zabilježila 6.398 novih slučajeva zaraze i 812 novih smrtnih slučajeva- Francuska krajem tjedna očekuje rezultate kliničkih testova mogućih lijekova za COVID-19- u Belgiji je od Covida-19 umrlo 513 osoba, zaraženih je 11.899, od kojih je 4.524 hospitalizirano- Princ Charles nakon tjedan dana pušten iz karantene, izraelski premijer Benjamin Netanyahu uskoro ide u karantenu jer je jedan njegov suradnik pozitivan na koronavirus- broj mrtvih od Covida-19 u američkoj saveznoj državi New York premašio tisuću- Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji sada je 756, što je za 62 oboljela više od stanja objavljenog u nedjelju, smrtni slučajevi ostali na 11
Mađarski policajac mjeri temperaturu putniku na granici Austrije i Mađarske
 ALEX HALADA / AFP

>>> 15:50 >>> Ministarstvo zdravstva Saudijske Arabije u ponedjeljak je objavilo da je u posljednja 24 zabilježila 154 nova slučaja zaraze koronavirusom, ali ne i nove smrtne slučajeva od posljedica Covida-19, piše The Guardian. U Saudijskoj Arabiji dosad su koronavirusom zaraženo 1.453 osobe. Velika većina novozaraženih su bliski kontakti već zaraženih osoba.

* * *

Wales je u ponedjeljak zabilježio 14 novih smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom, što je ukupni broj smrtnih slučajeva dovelo na 62, piše BBC. Wales ima i 210 novih slučajeva zaraze, što znači da je ukupan broj zaraženih u toj zemlji sada 1.451.

* * *

Više od dvjesto osuđenika u Sloveniji je pušteno iz zatvora kućama, kako bi se suzbila opasnost širenja koronavirusa na ionako prepunjene kapacitete kaznionica, potvrđeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Kako je potvrdila ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič, kod svih koji su pušteni najprije je izvršen sigurnosni pregled, a riječ je o osuđenicima za koje ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo za koje su osuđeni i kod kojih ne prijeti opasnost bijega.

Temeljem nedavno prihvaćenog zakona, koji tijekom epidemije Covida-19 omogućava privremeni ili prijevremeni otpust, izdržavanje zatvorske kazne privremeno je prekinuta za 68 osuđenika, a 15 ih je prijevremeno otpušteno, pa se u zatvor više neće vraćati.

* * *

Njemačka je zbog pandemije koronavirusa do daljnjega obustavila protjerivanja u Afganistan, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Zbog osjetljivosti stanja u Afganistanu zbog širenja koronavirusa, sve letove smo odložili za neki termin u budućnosti", priopćio je glasnogovornik ministarstva na upit Njemačke novinske agencije (Dpa).

Prije toga je javni servis NDR javio kako je Afganistan službeno zamolio Njemačku da do daljnjeg odgodi letove s protjeranim državljanima Afganistana.

Posljednji let s protjeranim Afganistancima iz Njemačke za Kabul je obavljen 13. ožujka. Do sada je Njemačka na 33 leta protjerala 907 afganistanskih državljanina kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom.

------------------------------------

>>> 15:10 >>> Od posljedica zaraze koronavirusom u ponedjeljak je preminuo muškarac u Mostaru, čime se broj smrtnih ishoda u BiH ukupno povećao na osam, a zdravstveni djelatnici upozoravaju na opasnost od širenja zaraze na području Hercegovine.

Epidemiolog dr. Jurica Arapović sa Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru rekao je na konferenciji za novinare kako je bolesnik preminuo nakon srčanog zastoja, a ranije je bio podložan upalama pluća.

U pitanju je muškarac (53) koji je i prva registrirana osoba zaražena koronavirusom u Mostaru. Pacijent je danima bio priključen na respirator u Covid-bolnici i njegovo zdravstveno stanje bilo je teško.

Opširnije o ovome pročitajte ovdje.

------------------------------------

>>> 14:50 >>> Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji sada je 756, što je za 62 oboljela više od stanja objavljenog u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva ističući da se rast broja zaraženih stabilizira.

Riječ je o stanju tijekom nedjelje od 00 do 24 sata.

Prema novim službenim podacima, hospitalizirano je ukupno 115 zaraženih, od čega ih je 28 na intenzivnim odjelima, a broj smrtnih slučajeva ostao je isti - ukupno 11, većinom starih osoba, u najvećoj mjeri bivših štićenika domova za umirovljenike.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ljubljani da slovenski zdravstveni sustav za sada kontrolira situaciju, no budući da je epidemija deleko od kraja očekuje se i dalje porast broj zaraženih, iako blaži nego do prije koji tjedan.

Više nema eksponencijalnog dnevnog rasta broja zaraženih, krivulja na grafu inficiranih se postupno stabilizira, istaknuo je Gantar.

------------------------------------

>>> 14:40 >>> Austrijski kancelar Sebastian Kurz u ponedjeljak je objavio da svi Austrijanci moraju nositi maske kada idu u trgovinu, piše The Guardian. Ta je odluka donesena jer se nošenje maski smatra nužnim za sprečavanje širenja koronavirusa. Maske će se kupcima uručiti na ulazu u trgovinu, a Austrijanci se potiču da ih nose i u drugim društvenim situacijama.

Prema podacima od ponedjeljka, u Austriji je do sada od posljedica Covida-19 preminulo 108 osoba, a koronavirusom zaraženo je 9.131 osoba.

* * *

Nizozemska je u ponedjeljak objavila da je u posljednja 24 sata zabilježila 884 nova slučaja zaraze koronavirusom te da je u toj zemlji dosad virusom zaraženo 11.750 osoba. Devedest i tri osobe preminule su od Covida-19 u Nizozemskoj u posljednja 24 sata.

* * *

Škotska je u posljednja 24 sata zabilježila šest novih smrtnih slučajeva od Covida-19, što je ukupan broj preminulih u toj zemlji dovelo na 47, piše BBC. Također, Škotska bilježi i rast zaraženih u odnosu na nedjelju, točnije imaju 179 novih slučajeva. Koronavirusom je u toj zemlji za sada zaraženo 1.563 osobe.

* * *

Američka savezna država New York u ponedjeljak je objavila da je od početka epidemije do danas zabilježila više od tisuću smrtnih slučajeva. U nedjelju je ta brojka iznosila 965, piše CNN.

* * *

Italija je u ponedjeljak objavila da je do sada od koronavirus u toj zemlji preminuo 61 liječnik.

------------------------------------

>>> 14:05 >>> Princ Charles od Walesa (71) pušten je iz samoizolacije i to sedam dana nakon što je objavljeno da je pozitivan na koronavirus, piše BBC. Princ je navodno "dobrog zdravlja", a izolaciju je "odradio" u Škotskoj. Podsjećamo, njegova supruga vojvtkinja Camilla od Cornwalla (72) također je boravila u izolaciji premda nije bila pozitivna na virus. Glasnogovornik kraljevske obitelji rekao je da će se Charles pridržavati ograničenja koje je postavila britanska vlada.

Dnevne novine Haaretz pišu da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu uskoro ući u karantenu jer je jedan od njegovih bliskuh suradnika pozitivan na koronavirus. Naime, Netanyahuov savjetnika za parlamentarna pitanja u ponedjeljak je testiran na koronavirus i otkriveno je da je pozitivan. Iz Ureda premijera su rekli da je mjera karantena određena zbog predostrožnosti te da se neće čekati epidemiološka analiza okolnosti pozitivnog testa premijerovog suradnika. U karantenu će ući i svi njegovi bliski savjetnici.

* * *

Eurosong je jedan od kulturnih događaja koji su postali žrtavama pandemije koronavirusa, a sada će lokacija na kojoj se trebao održati biti iskorištena za prihvat oboljelih od Covida-19, potvrđeno je u ponedjeljak. Lokacija, Rotterdam Ahoy arena, objavila je na svojoj stranici na internetu da je napravljen prostor za 88 pacijenata s mogućnošću povećanja kapaciteta na 680 kreveta.

Šezdesetpeto natjecanje za najbolju pjesmu Europe, Eurosong, trebalo se održati u svibnju na toj lokaciji, ali je otkazano zbog pandemije. Zasad se ne zna hoće li se Eurosong iduće godine održati u tom nizozemskom lučkom gradu.

U Ahoy areni također se mogu smjestiti pacijenti koji nemaju koronavirus, ali nemaju gdje biti na bolničkom liječenju zbog prepunih bolnica uslijed pandemije, što je moguća situacija zbog koje je grad Rotterdam odredio nekoliko lokacija na kojima će biti uspostavljene klinike.

* * *

Njemačko gospodarstvo će ove godine zbog pandemije koronavirusa pogoditi recesija, procjenjuje u ponedjeljak Vijeće ekonomskih stručnjaka njemačkih ekonomskih instituta, navodeći da su moguća tri scenarija.

"Odlučujuća za pitanje u kojoj mjeri će njemačko gospodarstvo smanjiti svoj volumen je uspješnost borbe protiv širenja koronavirusa i ukidanje ograničenja društvenih i gospodarskih aktivnosti", stoji u procjeni Vijeća ekonomskih stručnjaka.

"Ekonomski mudraci", kako mediji nazivaju ovaj gremij koji savjetuje njemačku vladu po pitanjima gospodarskog razvoja, predviđaju smanjenje gospodarskog obujma za 2,8 posto i to u slučaju da mjere ograničenja, vezane uz pandemiju koronavirusa, budu ukinute prije ljeta, što ekonomisti u svoj procjeni smatraju najizglednijim scenarijem.

Prema drugom od tri predviđena scenarija, u slučaju da se mjere ograničenja, a time i zaustavljanje proizvodnje većih razmjera, produlje i nakon ljeta, predstavnici vodećih njemačkih ekonomskih instituta predviđaju recesiju od 5,4 posto. Prema trećem, najpesimističnijem scenariju, mjere bi potrajale do sljedeće godine, što bi sa sobom donijelo "duboke rezove u gospodarske strukture".

"Ekonomski mudraci" su od politike zatražili da snage i dalje usmjeruje na borbu protiv širenja zaraze. Oni su istodobno pohvalili paket mjera pomoći njemačkom gospodarstvu u visini od 750 milijardi eura, koji je prihvaćen prošlog tjedna.

------------------------------------

>>>NOVO 13:25 >>> Od početka epidemije do danas, ponedjeljka ujutro, u Belgiji je od Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, umrlo 513 osoba, zaraženih je 11.899, od kojih je 4.524 hospitalizirano, objavile su u ponedjeljak belgijske zdravstvene vlasti.

Belgijski zdravstveni stručnjaci ističu da epidemija još nije došla do vrhunca, ali da se usporava rast broja novozaraženih.

U posljednja 24 sata broj oboljelih porastao je za 1063, od kojih 683 u Flandriji, 164 u Valoniji i 198 u Bruxellesu. U priopćenju zdravstvenih službi ističe se da te brojke ne odražavaju broj stvarno zaraženih jer se testiranja ne provode istim intenzitetom u cijeloj zemlji.

Od 4.524 hospitalizirane osobe, njih 927 je na intenzivnoj skrbi, što predstavlja 63 posto bolničkih kapaciteta za intenzivnu skrb.

U posljednja 24 sata 156 osoba je izliječeno i oni su napustili bolnicu.

Belgijska vlada je 14. ožujka donijela donijela stroge mjere kojima se uvelike ograničava kretanje i zabranjuje okupljanje, a četiri dana poslije te su mjere dodatno pooštrene. U petak je belgijska vlada produljila te mjere do 19. travnja, s mogućnošću da se opet produlje do 3. svibnja.

* * *

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da s državama članicama ne dijeli informacije koje im je Tajvan pružio o metodama sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Tajvanska vlada posebno je ogorčena jer Tajvan ima čime pomoći s obzirom na to da je u vrijeme izbijanja epidemije broj zaraženih osoba uspio održati vrlo niskim, primjenom mjera ranog otkrivanja zaraze i kontrole.

To što je Tajan u vrijeme izbijanja epidemije ostao isključen iz Svjetske zdravstvene organizacije znači politički se poigravati životima Tajvanaca, kaže vlada u Taipeiju.

Više o borbi protiv koronavirusa u Tajvanu pročitajte ovdje.

------------------------------------

>>>13:00 >>> Broj preminulih od posljedica koronavirusa u Švicarskoj u ponedjeljak je skočio na 295, što je 38 više slučajeva nego u nedjelju, kada je broj smrtnih slučajeva iznosio 257, piše The Guardian. Broj pozitivnih na koronavirus također se povećao te sada iznosi 15.475. U odnosu na nedjelju, kada ih je bilo 14.336, to je porast od 1.139 slučajeva.

The Guardian prenosi da su japanske poslovne novine Nikkei u ponedjeljak objavile da će Ljetne olimpijske igre u Tokiju biti otvorene 23. srpnja iduće godine. Taj je datum, navodno, rezultat dogovora japanske vlade, Međunarodnog olimpijskog odbora i vlade šireg tokijskog područja. Igre bi trebale trajati do 8. kolovoza 2021. godine.

Francuska ministrica visokog obrazovanja, znanosti i inovacija Frédérique Vidal u ponedjeljak je rekla da će ta zemlja krajem tjedna dobiti rezultate prvih testova lijekova za liječenje Covida-19, piše CNN. Klinički testovi četiri lijeka započeti su prije tjedan dana, a u njima je sudjelovalo više od tri tisuće volontera iz cijele Europe.

Testirali su se sljedeći lijekovi: Remdesivir (koristio se za liječenje Ebole), Lopinavir-Ritonavir (koristi se za liječnje virusa HIV-a), hidroksiklorokin (koristi se za liječenje malarije) i interferon-beta.

------------------------------------

>>> 12:15 >>> Broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Iranu povećao se na 2.757 slučajeva, prenosi The Guardian, citirajući Reuters. Ukupan broj pozitivnih na koronavirus trenutno stoji na 41.495. Kako izvještava Sveučilište Johns Hopkins, to je porast od 117 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata te porast broja zaraženih 3.186 slučajeva u istom periodu.

Niska stopa smrtnosti od Covida-19 u Njemačkoj vjerojatno je rezultat opširnog testiranja, piše CNN. Njemačka je, naime, vrlo rano počela s masovnim testiranjima, a testirali su čak i ljude s blagim simptomima. To znači da je broj zaraženih virusom u Njemačkoj bliži stvarno stanju. U drugim državama koje ne testiraju tako opširno broj pozitivnih i stvarno stanje nisu tako usklađeni.

Primjerice, kada bi Italija, Španjolska i Velika Britanija pozitivne na koronavirus s blagim simptomima koji nisu testirani pridodale službenim brojaka zaraženih, tada bi smrtnost u tim zemljama bila niža.

Drugi čimbenik je kapacitet bolnica. Naime, Njemačka ima veće kapacitete za intenzivnu njegu od Francuske, Italije i Velike Britanije pa se njihov sustav lakše nosi s brojem teško bolesnih. Njihovi su kapaciteti takvi da trenutno primaju pacijente iz Italije i Francuske.

ZDF piše da Njemačka u ovom trenutku ima dvostruko više praznih kreveta intenzivne njege nego što ih Italija ima ukupno. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je za ZDF da se broj kreveta u intenzivnoj njezi u Njemačkoj želi udvostručiti. "Pola kreveta u jedinicama intenzivne njege diljem zemlje trenutno je prezno. Pripremamo se najbolje što znamo za sljedeću fazu epidemije", rekao je Spahn.

------------------------------------

>>> 11:45 >>> Španjolsko Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je objavilo da trenutno imaju 85.195 osoba pozitivnih na koronavirus te da je od posljedica zaraze preminulo 7.340 osoba. Također, u intenzivnoj njezi nalazi se 5.231 pacijent, a 16.780 je izliječeno.

U odnosu na nedjelju, Španjolska je zabilježila 6.398 novih slučajeva zaraze i 812 novih smrtnih slučajeva. Također, broj pacijenata u intenzivnoj njezi povećao se za 324, a broj izliječenih povećao se za 2.071.

Španjolska je po broju zaraženih sada prestigla i Kinu, te se smjestila na treće mjesto iza SAD-a i Italije.

Među žrtvama koronavirusa našla se i daleka rođakinja španjolskog kralja Filipa, princeza María Teresa od Bourbon-Parme, piše CNN. Tužnu vijest potvrdio je njezin brat prince Sixto Enrique. Princeza je preminula u četvrtak u Parizu, a imala je 86 godina. Sahranjena je u petak u Madridu. CNN dodaje da je ona prva pripadnica neke kraljevske obitelji koja je preminula od posljedica zaraze koronavirusom.

The Guardian javlja da je viši savjetnik premijera Velike Britanije Borisa Johnsona Dominic Cummings razvio simptome koji prate zarazu koronavirusom te da je ušao u izolaciju. Cummings će ostati u kontaktu s Uredom premijera.

------------------------------------

>>> 11:30 >>> Neil Ferguson, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu i jedan od oblikovatelja britanske strategije za borbu protiv koronavirusa, rekao je da se epidemija u toj zemlji "skoro pa usporava", piše The Guardian.

Ferguson je ukazao da polako pada broj novih pacijenata u bolnicama. Profesor je, međutim, rekao da ključni podaci koji bi mogli rasvjetliti zašto se to događa u ovom trenutku nedostaju. "To će se promijeniti kada se na terenu počnu koristiti novi testovi koji će nam reći je li netko već prebolio virus", dodao je. "Nadam se da će se to dogoditi u narednim danima, a ne tjednima."

Afganistansko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je ta zemlja u posljednja 24 sata zabilježila 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj je zemlji do sada zabilježeno 145 slučajeva zaraze. Afganistan je dosad zabilježio tri smrtna slučaja od posljedica koronavirusa, a pet je osoba ozdravilo.

Sirija je u ponedjeljak objavila da je zabilježila prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa, piše BBC. Riječ je o ženi koja je preminula u bolnici, međutim nije precizirano u kojoj. Službena evidencija kaže da je u toj zemlji koronavirusom zaraženo devet osoba, međutim izvještaji kažu da bi moglo biti da ih je zapravo više stotina.

Institut Robert Koch, njemačka agencija za javno zdravstvo, objavila je u ponedjeljak da Njemačka trenutno broji 57.298 zaraženih koronavirusom, što je skok od 4.751 slučaja u odnosu na nedjelju. U Njemačkoj je dosad od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 455 osoba, što je skok od 66 slučajeva u odnosu na nedjelju. CNN javlja da je bolnica u Wolfsburgu gotovo pa prestala primati nove pacijente jer je nekoliko djelatnika bolnice testirano pozitivno na koronavirus. Nove pacijente primat će samo odjel hitne pedijatrije i rađaonica.

------------------------------------

Broj osoba zaraženih kornavirusom u Bosni i Hercegovini do ponedjeljka ujutro povećan je na 354 nakon što su tijekom noći u laboratorijima u Sarajevu i Banjoj Luci proveli testiranje više od dvije stotine uzoraka.

Ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je kako su tamo testirani uzorci uzeti od 46 osoba pri čemu je potvrđeno 13 slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je pak kako su u Banjoj Luci testiranjem potvrdili zarazu samo kod jedne od 186 testiranih osoba.

Najavio je kako se ubuduće na graničnim prijelazima više neće provoditi testiranja nad svim osobama koje ulaze u BiH, nego će se raditi trijaža kako bi se utvrdilo je li netko od njih već obolio od COVID-19.

Samo takve osobe bit će privremeno zadržane u karanteni uz granične prijelaze, a ostale će odmah slati u mjesta prebivalište gdje će biti podvrgnuti izolaciji.

Šeranić je ocijenio kako su naredna dva do tri tjedna ključna za zaustavljanje širenja epidemije. "Očekujem da naredni 21 dan budemo u boljem položaju nego što smo sada", kazao je Šeranić upozoravajući kako je pretpostavka za to striktno pridržavanje propisanih mjera ograničenja kretanja i socijalne distance.

U BiH je do sada zabilježeno šest smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s komplikacijama prouzročenim koronavirusom.

Orban traži veće ovlasti u borbi protiv koronavirusa

Očekuje se da će mađarski parlament u ponedjeljak podržati zakon koji će dati veće ovlasti premijeru Viktoru Orbanu za, kako on tvrdi, isključivo borbu protiv pandemije koronavirusa.

Kritičari u i izvan zemlje osudili su "zakon protiv koronavirusa". Kažu da će se njime dati nepotrebna i neograničena moć Orbanu da ojača svoje vodstvo, umjesto borbe protiv virusa.

Orbanova vlada proslijedila je prijedlog zakona parlamentu ranije ovog mjeseca koji će im omogućiti vladanje putem izvršnih dekreta u borbi protiv Covida-19 unutar produljenog izvanrednog stanja.

Prema nacrtu zakona koji je objavljen na stranici parlamenta 20. ožujka, zakon će omogućiti vladi da produlji izvanredno stanje i s njim povezane ovlasti na neodređeno vrijeme, a zastupnici više neće morati odobravati nova produljenja.

Također, uvode se kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili "lažne vijesti" o koronavirusu ili mjerama protiv virusa.

Od dolaska na vlast 2010., samoprozvani "neliberalni" nacionalist transfomirao je mađarsku politiku, pravosuđe i ustav. Orban (56) se često sukobljavao s europskim institucijama, nevladinim organizacijama, skupinama za ljudska prava i Bruxellesom koji je tužio Mađarsku za "kršenje europskih vrijednosti", što Budimpešta oštro odbacuje.

Orban je poručio "europskim gunđalima" da puste Mađarsku da se obrani od koronavirusa.

Ministrica pravosuđa Judit Varga rekla je stranim novinarima u petak da se kritičari zakona "bore protiv imaginarnih demona i ne nose sa stvarnošću".

Oporbeni zastupnici prošli tjedan nisu dopustili vladi da provuče zakon kroz parlament po brzom postupku.

No, gotovo je sigurno da će zakon proći jer Orbanov Fidesz uživa dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Zastupnica oporbene socijalističke stranke MSZP Agnes Kunhalmi pozvala je Orbana da "ne izvodi političke igre protiv oporbe" i postavi rok kojim će zakon prestati vrijediti. "Strahuje se da će vlada nastaviti sa svojim konzervativno liberalnim praksama što će samo dovesti do još dublje krize", rekla je za AFP.

Nezavisni zastupnik Akos Hadhazy rekao je za AFP da Orbanu nije trebalo "izvanredno jačanje moći" jer njegova stranka već kontrolira parlament, već je umjesto toga postavio "zamku oporbi" zajedno s provladinim medijima koji ih optužuju da su na strani koronavirusa jer se protive tom zakonu. "Parlament je samo mašina koja treba izglasati sve što on želi", rekao je Hadhazy. Kritike je uputio i UN-ov ured za ljudska prava i naveo da "sa zabrinutošću" prati Mađarsku.

Vijeće Europske unije upozorilo je Orbana u pismu prošlog tjedna da "neodređeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može jamčiti poštivanje osnovnih demokratskih načela".

Mađarska je uvela izvanredno stanje 11. ožujka kako bi suzbila širenje koronavirusa, uključujući zatvaranje granica stranim putnicima.

Članica EU-a s 10 milijuna stanovnika zasad je potvrdila više od 400 zaraženih i 13 umrlih. Provedeno je više od 12.100 testiranja, objavila je u nedjelju vlada.

Orban, snažan protivnik migracija, optužio je upravo migracije za širenje koronavirusa i rekao da su "prvenstveno stranci unijeli bolest".

Orbanov najnoviji potez zategnut će ionako loše odnose Fidesza s europskim pučanima u Europskom parlamentu.

Austrijski novinar rođen u Mađarskoj Paul Lendvai rekao je da je sustav koji je uspostavio Orban "dosad viđen kao 'hibridna država', ni demokracija, a ni diktatura" i upitao se mogu li nove ovlasti pretvoriti Mađarsku u "prvu diktaturu u EU".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:52