ZAOŠTRENI ODNOSI

ŠPANJOLSKA TRAŽI HITNO PUŠTANJE NOVINARA NA SLOBODU Privedena su trojica novinara koji su krenuli iz susjedne Kolumbije u Venezuelu zbog krize

 
Pedro Sanchez
 REUTERS

MADRID - Španjolska je u četvrtak zatražila od Venezuele hitno puštanje na slobodu novinara španjolske novinske agencije EFE, privedenih u toj južnoameričkoj zemlji nakon što je Madrid nastavio inzistirati na ostavci predsjednika Nicolása Madura.

Odnosi Španjolske i njene bivše kolonije Venezuele zaoštrili su se proteklih dana kada je španjolski premijer Pedro Sánchez nazvao Madura "tiraninom", a Maduro poručio Sánchezu da su ih već jednom izbacili iz svoje zemlje.

Španjolska vlada je u četvrtak objavila priopćenje u kojem traži „trenutno puštanje na slobodu“ privedenih novinara i u kojem se "energično" protivi uhićenju koje je provela služba sigurnosti Venezuele (SEBIN).

Agencija EFE je izvijestila kako su zadržani u pritvoru španjolski novinar Gonzalo Domínguez Loeda, kolumbijska novinarka Mauren Barriga Vargas, kolumbijski fotograf Leonardo Muñoz te njihov venezuelanski vozač José Salas. Oni su kao ekipa EFE-a krenuli iz glavnog kolumbijskog grada Bogote s ciljem izvještavanja o krizi u Venezueli.

Vlada susjedne Kolumbije, bliska administraciji SAD-a, prethodno je zabranila ulazak u svoju zemlju za oko 200 osoba bliskih Madurovom režimu. Maduro je pak u javnom obraćanju rekao kako se "grupa vojnika dezertera pretvorila u plaćenike oligarhije u Kolumbiji kako bi unijela razdor u vojsku Venezuele".

Posljednjih dana Juan Guaidó, samoproglašeni predsjednik Venezuele, nastoji pridobiti vojsku na svoju stranu. Pritom traži međunarodnu pomoć, obećavši raspisivanje "pravednih izbora" kada preuzme vlast. U tomu ga podržava američki predsjednik Donald Trump.

A supporter of Venezuelan opposition leader and self-proclaimed interim president Juan Guaido holds a flag while taking part in a protest against Venezuelan President Nicolas Maduro's government in Caracas, Venezuela January 30, 2019.  REUTERS/Manaure Quintero   NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

Španjolska uz zemlje koje traže od Madura da odstupi

Socijalistička vlada Venezuele, države koja je prije gotovo 190 godina stekla nezavisnost od Španjolske, zadnjih godina je imala zategnute odnose s konzervativnom vladom Španjolske, što je uključivalo protjerivanja veleposlanika. Nakon što su u lipnju na vlast u Španjolskoj došli socijalisti premijera Sáncheza u odnosima nije bilo tenzija niti novih momenata sve do trenutka kada se Španjolska svrstala, zajedno s Francuskom, Portugalom, Nizozemskom, Njemačkom i Velikom Britanijom, u blok zemalja Europske unije koje su zatražile od Madura da odstupi i raspiše predsjedničke izbore.

„Ako žele izbore, neka ih raspišu u Španjolskoj. Ne mogu nam davati lekcije niti nam mogu davati ultimatume“, rekao je Maduro.

Sánchez je u Španjolskoj direktno preuzeo vlast nakon što je u parlamentu zbog korupcije bilo izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi, nakon čega je odbio raspisati prijevremene izbore.

„Postavit ćemo se čvrsto prema Španjolskoj, njenom rasizmu i diskriminaciji“, poručio je Maduro koji podržava Kataloniju u zahtjevu za nezavisnošću od Španjolske. „Neka odu iz Venezuele, nije nas briga, jer smo odlučili biti slobodni. Neka odu brzo, sa svojim osobljem i veleposlanikom. Kolonijalna Španjolska je u žilama mnogih. Odavno smo ih izbacili odavde“, dodao je Maduro. Tvrdi da mu ultimatum daju zemlje koje su nekoć imale kolonije te da se nisu ni danas prestale superiorno ponašati.

Šef diplomacije Borell: ne želimo mijenjati režim, nego slobodne izbore

Na središnjem trgu u Madridu u srijedu navečer se okupilo nekoliko stotina osoba iz Venezuele prosvjedujući protiv „miješanja španjolske vlade u unutrašnje stvari Venezuele i legitimno izabranog predsjednika Madura“.

U španjolskom glavnom gradu se nalaze stotine stanovnika Venezuele koji su posljednjih godina došli živjeti ondje bježeći od siromaštva iz te naftom bogate zemlje.

Sánchez, koji se nalazi u posjetu zemljama centralne Amerike, u Dominikanskoj Republici je tijekom govora nazvao Madura "tiraninom" obrušivši se pritom na radikalnu ljevicu. Kasnije je, tijekom posjeta Meksiku, koji ne dijeli stajalište SAD-a i Kolumbije prema Venezueli, ublažio ton.

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell rekao je u srijedu kako „Španjolska ne želi promijeniti režim“ u Venezueli nego da njeni stanovnici slobodno mogu birati „koga žele za upravljanje zemljom“.

„Sve što može dovesti do izbora, koji moraju biti potpuno slobodni i pod kontrolom koja će jamčiti da ne budu kao prošli, jest korak prema naprijed“, rekao je Borrell.

Maduro je odbio zahtjeve za organiziranjem prijevremenih predsjedničkih izbora. Idući redovni izbori održavaju se 2025. godine, do kada Maduro ima mandat. Oporba, koja traži njegov odlazak, ima većinu mjesta u parlamentu čiji je predsjednik Guaidó, koji se proglasio privremenim predsjednikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:17