POSLJEDICE BREXITA

Španjolska želi u listopadu postići dogovor s Britanijom o Gibraltaru

 REUTERS

Španjolska se nada postići okvirni dogovor s Velikom Britanijom u listopadu o statusu Gibraltara nakon što Britanija izađe iz Europske unije, rekao je u četvrtak španjolski premijer Pedro Sanchez.

Španjolska također treba prijelazno razdoblje za postizanje dogovora s Britanijom oko pitanja okoliša, poreznih zakona i trgovine duhanskim proizvodima na tom britanskom teritoriju, rekao je.

"Trebamo dogovor o Gibraltaru do kraja listopada", rekao je novinarima na neformalnom summitu EU u Salzburgu.

Gibraltar, britanski teritorij koji se nalazi na južnoj obali Španjolske, napustit će EU zajedno s Ujedinjenom Kraljevinom 29. ožujka iduće godine. Gibraltar nije dio carinske unije EU, ali se tvrtke pribojavaju da bi režim na granici mogao postati rigidniji nakon brexita.

To bi moglo naštetiti gospodarstvu tog teritorija koje ovisi o radnicima koji prelaze granicu sa Španjolskom.

Bilateralni razgovori Londona i Madrida o Gibraltaru vode se od početka godine, a službenici dvije države su do sada održali šest sastanaka.

"Imamo neke razlike glede pravosudne i policijske suradnje i slobodnog kretanja ljudi", rekao je Sanchez na summitu kada su čelnici Unije zatražili od britanske premijerke Therese May jamstva glede druge granice s Ujedinjenom Kraljevinom, one između Sjeverne i Republike Irske.

"Mislim da je želja britanske i španjolske vlade postići dogovor do sredine listopada", rekao je Sanchez dodavši da je britanski pristup u pitanju Gibraltara bio vrlo konstruktivan.

U razgovorima je dotaknuto pitanje mogućeg zajedničkog korištenja zračne luke Gibraltara i sveobuhvatnijeg dijeljenja fiskalnih podataka stanovnika Gibraltara kako bi se spriječilo izbjegavanje poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:40