IZAZOV NEOVISNOSTI

Španjolski premijer Rajoy želi surađivati s drugim strankama na pitanju Katalonije

 REUTERS

Španjolska vlada predana je traženju zajedničkog odgovora s drugim političkim strankama na "izazov zagovaranja neovisnosti" u Kataloniji nakon nedjeljnog nezakonitog referenduma, navodi se u ponedjeljak u vladinu priopćenju.

Na sastancima s čelnicima drugih dviju stranaka, Socijalista i centrističke Ciudadanos, španjolski premijer Mariano Rajoy pokazao je spremnost da prouči prijedloge koje su dale druge stranke kako bi se odgovorilo na pitanje Katalonije, stoji u priopćenju.

U razgovorima s europskim čelnicima u ponedjeljak, Rajoy im je zahvalio na njihovoj potpori ustavnom poretku Španjolske, navodi se u priopćenju.

Katalonski predsjednik zatražio je u ponedjeljak međunarodno posredovanje u sukobu u kojem su suprotstavljeni njegova pokrajina i Madrid te zatražio povlačenje snaga reda koje je rasporedila središnja vlast radi sprječavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti u nedjelju.

Carles Puigdemont je kazao na konferenciji za tisak u Barceloni kako je odluka o katalonskoj neovisnosti na referendumu legalna i obvezujuća te je se mora primijeniti. "Ne želimo traumatični raskid... Želimo novu vrstu razumijevanja sa španjolskom državom".

U nedjelju su policija i civilna garda intervenirali kako bi zaplijenili izborni materijal u biralištima predviđenima za referendum o nezavisnosti Katalonije koji je Ustavni sud zabranio, a pri tome su koristili palice i štitove, čak i protiv starijih osoba. Puigdemont je rekao da su 893 osobe zatražile medicinsku pomoć nakon tog nasilja, da je četvero hospitalizirano a dvoje u kritičnom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:00