TAJLAND

SPAŠENO JE OSAM DJEČAKA! U spilji su ostala još četiri dječaka i trener, spasilačke akcije za danas su navodno završene

 
 FACEBOOK/ANYAWUT PHO-AMPAI / Chiang Rai Tourist Police/via REUTERS

NOVO 14:30 - Sedmi i osmi dječak izvučeni su iz spilje. Tajlandske vlasti još ništa ne potvrđuju, no mediji javljaju da je i osmi dječak izašao.

Svjedoci su za CNN rekli da su izvučeni i da su na putu za bolnicu, a izvori s lica mjesta tu informaciju potvrdili su Guardianu.

Zasad su u današnjoj akciji izvučena četvorica malih nogometaša, kao i u nedjelju. U spilji čekaju još četiri dječaka i trener.

Svjedoci su za CNN također rekli da su spasilačke operacije za danas završene.

-------------------------------

13:30 - Novinaru britanskog Guardiana, koji se nalazi na licu mjesta, potvrđeno je da je spašen i šesti dječak.

Tajlandski je premijer trebao već doći do spilje, međutim zadržao se u krugu bolnice kako ne bi ometao akciju spašavanja.

CNN piše da su spašena još dvojica, što bi značilo da ih je u spilji s trenerom ostalo još pet.

Četvorica dječaka spašenih u nedjelju navodno se nalaze u karanteni na osmom katu bolnice kako ne bi bili izloženi infekcijama. Medicinsko osoblje sad razmišlja o tome da dozvoli roditeljima susret s djecom preko stakla. Dječaci u bolnici se osjećaju dobro.

Tko su dječaci i trener zarobljeni u tajlandskoj špilji?

BBC donosi kratke crtice o svim dječacima koji su 23. lipnja zapeli u tajlandskoj špilji. Na službenoj stranici tajlandske mornarice dječake zovu Veprovi ili Veprići (Wild Boars) po nazivu njihovog nogometnog tima.

Boys from the under-16 soccer team trapped inside Tham Luang cave greet members of the Thai rescue team in Chiang Rai, Thailand, in this still image taken from a July 3, 2018 video by Thai Navy Seal. Thai Navy Seal/Handout via REUTERS TV    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.  MANDATORY CREDIT.
Thai Navy Seal / REUTERS

  • Chanin Vibulrungruang, 11 (nadimak: Titan) - nogomet je počeo igrati sa sedam godina
  • Panumas Sangdee, 13 (nadimak: Mig), napisao je roditeljima: ‘Vojnici jako dobro brinu za mene.’
  • Duganpet Promtep, 13 (nadimak: Dom) - kapetan Veprova, navodno su ga već primijetili u većim tajlandskim klubovima
  • Somepong Jaiwong, 13 (nadimak: Pong) - navodno sanja da zaigra za reprezentaciju
  • Mongkol Booneiam, 13 (nadimak: Mark) - nastavnik ga je opisao kao ‘mirnog i dobrog dječaka’
  • Nattawut Takamrong, 14 (nadimak: Tern) - poručio je roditeljima da ne brinu
  • Ekarat Wongsukchan, 14 (nadimak: Bew) - u pismu je majci obećao da će joj pomagati u dućanu ako izađe živ iz špilje
  • Adul Sam-on, 14 - član odbojkaškog tima koji je bio drugi na državnom prvenstvu
  • Prajak Sutham, 15 (nadimak: Note) - obitelj i prijatelji ga opisuju kao ‘pametnog i mirnog dečka’
  • Pipat Pho, 15 (nadimak: Nick) - roditeljima je u pismu poručio da ga odvedu na roštilj nakon što ih spase
  • Pornchai Kamluang, 16 (nadimak: Tee) - napisao je roditeljima: ‘Ništa ne brinite, jako sam sretan’
  • Peerapat Sompiangjai, 17 (nadimak: Night) - na dan kad su nestali, bio mu je rođendan, a roditelji su mu poručili da još uvijek čekaju da mu prirede rođendansku zabavu
  • Pomoćni trener Ekapol Chantawong (nadimak: Ake), 25 - u pismu se ispričao roditeljima zbog situacije u koje je doveo djecu, no oni su mu odgovorili da mu ništa ne zamjeraju

-------------------------------

12:10 - Spašen je i peti dječak zatočen u spilji u Tajlandu. Kao i njegovi prethodnici, odmah je prebačen u bolnicu gdje će liječnici provjeriti njegovo zdravstveno stanje. Nastavak je to uspješne akcije u kojoj su jučer izvučena četvorica dječaka. I preostala šestorica dječaka trebala bi biti izvučena danas.

Tamošnja javna televizija objavila je na Twitteru snimku medicinskog osoblja kako prebacuje nekoga iz ambulantnih kola u helikopter. Pretpostavlja se da se radi o petom spašenom dječaku, kojeg će, kao i ostale, prevesti u bolnicu u Chiang Rai.

Pojedinosti još nisu poznate i spasitelji još nisu ništa službeno potvrdili. U špilji su još sedmorica dječaka i njihov trener.

'Prva četvorica su dobro. Bili su gladni i poželjeli su prženu rižu', kazao je u ponedjeljak novinarima šef spasilaca Narongsak Osottanakorn.

-------------------------------

11:00 - Šef akcije spašavanja i guverner pokrajine Chiang Rai Narongsak Osottanakorn potvrdio je na konferenciji za novinare da je operacija izvlačenja preostalih dječaka počela u 11 sati ujutro po lokalnom vremenu.

U akciji sudjeluju isti ronioci koji su sudjelovali u akciji u nedjelju, kad je izvlačenje trajalo oko devet sati. Spašena su četiri dječaka čiji identitet nije otkriven, piše CNN.

Dodao je, u iščekivanju izlaska ronioca, da se 'uskoro nadaju dobrim vijestima'.

A board showing
Tyrone Siu / REUTERS
Jumbo plakat sa slikom dječaka i trenera, i porukom: 'Dobrodošli kući, dečki!'

Specijalizirani ronici spremni su za nastavak riskantne operacije izvlačenja ostale osmorice dječaka i njihova trenera iz potopljene pećine na sjeveru Tajlanda. CNN javlja da je akcija ponovno pokrenuta, doznaju od člana tajlandske mornarice koja sudjeluje u spašavanju.

- Operacija je ponovno pokrenuta i sad se bavimo time da započnemo s izvlačenjem - rekao je i dodao da će dječake spašavati isti ronioci kao i u nedjelju.

Najmanje pet kola hitne pomoći stiglo je opet do ulaza u špilju dok se ronioci spremaju na novo izvlačenje dječaka.

CBS News javlja da je kiša počela padati gotovo odmah nakon što su u nedjelju izvučena četvorica dječaka.

Guverner pokrajine Chiang Rai Narongsak Osottanakorn napomenuo je da su ga stručnjaci upozorili da kiše mogu uvelike smanjiti prostor u kojem se dječaci skrivaju i čekaju pomoć.

Novinarka Washington Posta koja se nalazi na licu mjesta, Shibani Mahtani, rekla je da će izvlačenje vjerojatno početi u popodnevnim satima po lokalnom vremenu. Ronioci će prvo provjeriti zdravstveno stanje preostalih dječaka i jesu li dovoljno snažni za akciju izlaska.

Razgovarala je s mještanima koji su joj ispričali tešku životnu priču trenera. Mahtani kaže da je kao dijete ostao siroče nakon što je bolest poharala njegovo mjesto. Od posljedica umrli su mu roditelji i mlađi brat, a on je prebačen u samostan. Nakon nekog vremena vratio se u lokalno selo kako bi brinuo za bolesnu baku.

Pogledajte kako je izgledalo spašavanje:

- Čini se da je jako predan djeci i nogometnom timu - rekla je Mahtani i dodala da su dječaci iz malog i siromašnog mjesta. Mnogi stanovnici te regije su izbjeglice iz Tajlanda i Mijanmara: - To je jako čvrsta i povezana zajednica. Ovo je sigurno najveća akcija spašavanja koju su ikad doživjeli.

Četvorica dječaka spašena su u nedjelju iz špilje i prebačena u bolnicu u obližnji grad Chiang Rai. Svako su dijete pratila dva ronioca, jedan s prednje, drugi sa stražnje strane. Spasioci su u nedjelju iskoristili suho vrijeme i krenuli u akciju prije nego što se očekivalo. Prva faza spašavanja prošla je glatko, objavile su tajlandske vlasti.

Ministar unutarnjih poslova Anupong Paochinda rekao je za Reuters da su dječaci u dobrom zdravstvenom stanju u bolnici, no nije odavao detalje.

Dječaci su zarobljeni od 23. lipnja kada su obilne kiše potopile pećinu. Prošlog su ih tjedna pronašli ronioci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14