BEZ PANIKE

Spiegel: Dva terorista već su u Njemačkoj

Napad je trebalo izvesti šest počinitelja, od kojih su dva već u Njemačkoj

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel ovaj je vikend, nakon što je magazin Der Spiegel objavio da teroristička mreža al-Qa’ida i njezini saveznici planiraju napad na njemački parlament, poručila javnosti da vlasti čine sve kako bi osigurale sigurnost ljudi.

Time je zapravo ponovila riječi njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea koji je još u srijedu priopćio da je Njemačka podignula razinu sigurnosti zbog realne terorističke prijetnje.

Spekulativan članak

- Suočavamo se s realnom terorističkom prijetnjom, ali odlučni smo u tome da takve prijetnje ne zasmetaju našem slobodnom načinu života - istaknula je kancelarka, koja nije komentirala navode u Spiegelu. Za razliku od nje, to su učinili u federalnom uredu kriminalističke policije, rekavši da je članak u Spiegelu “spekulativan”.

- Nema indikacija o specifičnim mjestima, ljudima ili vremenu - istaknuo je Joerg Ziercke, šef ureda.

Prema Spiegelovim informacijama, napad na njemački parlament, koji bi uključivao i uzimanje talaca, trebao je biti izveden u veljači ili ožujku. Ured je o tome, piše list, obavijestio jedan od bivših ekstremista. Napad je trebalo izvesti šest osoba, od kojih su dvije već došle u Njemačku prije šest do osam tjedana. Trojica, po jedan iz Njemačke, Sjeverne Afrike i Turske, čekala su ulazak u zemlju. Identitet četvrte osobe navodno nije poznat doušniku.

Uhićenje u Namibiji

Spiegel prenosi i da je FBI prije dva tjedna upozorio vlasti na prijetnju od skupine koja surađuje s al-Qa’idom.

U međuvremenu se kompliciraju stvari i u Namibiji gdje je među prtljagom pronađena sumnjiva naprava čije je odredište bila Njemačka. Policija tvrdi da je zbog tog paketa (koji se na kraju pokazao bezopasan), uhićen jedan od dužnosnika za sigurnost zračnog prometa. Napravu koja je prouzročila pomutnju proizvela je tvrtka u SAD-u koja se bavi proizvodnjom uređaja za provjeru sigurnosti u zračnim lukama.

Terorizam sve jeftiniji, za napad samo 4200 dolara

Nedavno razotkrivena teroristička operacija, koja je uključivala bombe među pošiljkama tvrtki UPS-a i FedExa, stajala je teroriste 4200 američkih dolara, navodi se magazinu Inspire, koji navodno izdaje podružnica terorističke mreže al-Qa’ida u Jemenu.

“Operacija je uspjela ispuniti ciljeve. Zahvaljujemo Alahu za njegov blagoslov”, stoji u listu, u kojem je al-Qaida preuzela odgovornost za taj pokušaj napada. Obavještajci ,prenosi CNN,vjeruju da iza lista stoji Samir Khan, državljanin SAD-a koji živi u Jemenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:11