BIT ĆE VISOK 26 METARA

SPOMENIK RAZDORA Divovski križ na brdu s kojega je granatirano Sarajevo podijelio BiH

Golemi 26-metarski križ na brdu Zlatište iznad Sarajeva, s kojega je ovaj grad granatiran tijekom opsade, mogao bi biti sagrađen sljedećih mjeseci.

Za tu ideju Saveza logoraša Republike Srpske, staru devet godina, otprije nekoliko dana više nema pravnih prepreka.

Križ bi trebao biti sagrađen na zemljištu koje je pripadalo JNA, a tijekom rata su ga pripadnici Vojske RS-a pretvorili u artiljerijsku utvrdu za svakodnevno granatiranje Sarajeva.

Logoraši iz RS-a još su 2003. godine inicirali gradnju križa u spomen na sve srpske žrtve rata u okolici Sarajeva. Sve do prije nekoliko dana tu ideju nije bilo moguće provesti jer je zemljište na kojemu bi se gradio križ tzv. državna imovina za koju vrijedi režim zabrane raspolaganja.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown početkom 2000. godine zabranio je prodaju, otuđenje i korištenje te imovine sve dok domaće vlasti ne usvoje zakon kojim će biti određeno tko je vlasnik.

Istodobno je osnovana posebna komisija koja, u iznimnim slučajevima, ima pravo dio te imovine izuzeti iz režima zabrane raspolaganja i dodijeliti je, primjerice, lokalnim vlastima za gradnju škola, vrtića ili fakulteta. Upravo je ta komisija prije nekoliko dana skinula zabranu raspolaganja nad vojnim kompleksom na Zlatištu.

Zemljište je prepušteno RS-u koje ga može ustupiti za gradnju križa.

Mogućnost gradnje križa izazvala je revolt u Sarajevu. Predsjednik Udruženja žrtava opsade Sarajeva, Sejdalija Hodžić, rekao je da su žrtve ogorčene jer bi križ mogao biti sagrađen na mjestu s kojega su ubijene tisuće građana Sarajeva, a deseci tisuća njih su ranjeni.

- To je čista provokacija i mi ćemo učiniti sve da se to ne dogodi - rekao je Hodžić.

Predstavnici RS-a ne žele otkriti što će sa zemljištem

Odluka o skidanju zabrane raspolaganja tom imovinom izazvala je žestoke sukobe i u samoj komisiji. Edita Tafro, članica komisije, nakon odluke je najavila ostavku, a Adnan Delić, također član, smatra kako je sama ideja gradnje križa iznad Sarajeva provokacija.

- Nemam ništa protiv gradnje crkava i križeva, pa ni spomen-obilježja srpskim borcima, ali graditi ih na mjestu s kojega je granatirano Sarajevo i gdje uopće nije bilo žrtava čista je provokacija i obezvređivanje opsade Sarajeva - kazao je Delić.

Predstavnici RS-a, odnosno tamošnje geodetske uprave koja je i zatražila skidanje tog kompleksa s liste državne imovine kojom je zabranjeno raspolagati, i dalje šute. Ne žele otkriti što planiraju. Začetnik te ideje je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS-a. Nakon objave komisije Dukić je rekao da je iznenađen odlukom na koju su čekali godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:06