SHAMIMA BEGUM

'SPREMNA SAM IĆI I U ZATVOR, SAMO ME PUSTITE DA SE VRATIM' Udovica ISIS-ova borca koja je na noge digla cijelu Europu šokirala imenom novorođenog sina

 
 Laura Lean / REUTERS

Udovica borca tzv. Islamske države (IS) Shamima Begum (19) rekla je u intervjuu za BBC News da je spremna ići u zatvor ako joj se dopusti da se s novorođenim sinom vrati u Veliku Britaniju, piše Daily Mail. Priznala je i da se njezin lik koristio kao promotivni alat te da je još "naklonjena" IS-u.

Novinar BBC-ja Quentin Sommerville na Twitteru je objavio niz Beguminih izjava koje je ova rekla tijekom intervjua. "Ispričala se Velikoj Britaniji što se pridružila IS-u, ali je rekla i da je točno znala što je radila kada se kao 15-godišnjakinja pridružila terorističkoj skupini", napisao je Sommerville.

Begum je rekla da želi da njezin novorođeni sin Jarrar bude Britanac, ali je i priznala da bi svom prvorođenom sinu koji je umro dok je još bila u kalifatu dopustila da postane IS-ov borac. "Podržavam neke britanske vrijednosti i spremna sam vratiti se u Ujedinjeno kraljevstvo kako bi se skućila, rehabilitira i sve to", rekla je u razgovoru za BBC.

Udovica borca IS-a rekla je da su napad bombaša samoubojice na mančestersku Arenu i druge strahote iste kao i rat koji je režim Bašara al-Asada vodio s IS-ovim militantima.

No, kada je pitana IS-ovim napadima diljem Velike Britanije, Begum se uzmuvala. "Šokirali su me... Jednostavno nisam mogla... Nisam znala za djecu... Ne znam. Osjećam se loše što su stradale nevine osobe. Jedna je stvar ubiti vojnika, to je u redu, to je samoobrana."

Begum je potom povukla paralelu između tih stradavanja i stradavanja žena i djece u Siriji. "Ubijati žene i djecu poput žena i djece koje se sada ubijaju u Baghuzu nije pravedno. Dvosmjerna je to stvar jer se u ovom trenutku u Islamskoj državi ubijaju žene i djeca. To je neka vrsta uzvrata. Oni su to pravdali kao uzvraćanje, što sam ja smatrala poštenim."

Udovica je kasnije za ITV rekla da ne razumije zašto je britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid smatra prijetnjom. "Ja sam 19-godišnja djevojka s novorođenim djetetom. Nemam oružja, a i da ih imam, ne bi željela nikome nauditi. On nema dokaza da sam prijetnja, osim činjenice da sam bila članica IS-a", rekla je. "Neću promovirati IS, dapače reći ću im kako je stvarno bilo. Stvari nisu onakve kakvima se prikazuju u videima."

Begum je sinu dala ime Jarrah prema islamskom vojskovođi Abu Ubaidahu ibn al-Jarrahu koji je živio u sedmom stoljeću i koji je prema nekim povjesničarima bio barbar koji sew na nemilosredan način obračunavao sa židovima.

No, u ponedjeljak je rekla da je sinu dala ime prema svom prvom sinu koji je umro dok je još bio u kalifatu. Dodala je i da je IS-u pomogla time što se preselila u Siriji i postala njezin promotivni alat. "Nije, međutim, kao da sam plaćala njihove metke", pojasnila je Begum. "Nisam htjela postati vijest."

Najnoviji medijski istup Begum dolazi nakon što je njezin odvjetnik Tasnime Akunjee ustvrdio da je Begumino mentalno stanje nalik onome vojnika koji je sudjelovao u Prvom svjetskom ratu te da je javnost bila poštenija prema ratnim zločincima nacističkog režima. Ti su komentari proglašeni "budalastima".

Guardian piše kako je povratak Britanaca koji su svojedobno pobjegli na teritorij pod kontrolom IS-a noćna mora za britanske vlasti. Za one koji su bili teroristi i borili se u Siriji stvar je jasna - službeni London nikako ne želi da se oni vrate. No, pitanje članova njihovih obitelji je puno kompleksnije.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid rekao je da će bez oklijevanja, ako je potrebno, spriječiti njezin povratak u Veliku Britaniju. "Moja poruka je jasna. Spriječit ću povratak svakoga tko je podržavao terorističke organizacije u inozemstvu, rekao je dodajući da ju u slučaju povratka sigurno očekuje sudski progon."

Ministar za sigurnost Ben Wallace priznao je da djevojka ima pravo na povratak u domovinu, ali da neće dobiti pomoć države. "Ne želim riskirati živote milijuna Britanaca, ali ona je britanska državljanka, ima svoja prava bez obzira na to što javnost govori. No, ne bi trebala biti iznenađena ako protiv nje bude pokrenuta istraga. Najmanje što može očekivati je kazneni progon."

Britanski političar Nigel Farage tvrdi da je Begum lojalna džihadistica te da je njezin povratak potpuno neprihvatljiv za Britaniju. Vodeći stručnjak za sigurnost Will Geddes upozorio je da će spašavanje 19-godišnjakinje iz ralja islamskog radikalizma biti veliki izazov jer još uvijek nije izrazila kajanje za pridruživanje neprijateljima Britanije.

Torijevac Bob Seely kazao je da Shamima ima zakonsko pravo vratiti se. Ponovio je i ono što je rekla sama Shamima da nije znala u što se upušta. 'Kad je otišla bila je vrlo mlada, a i sada je još u stanju šoka. Bez obzira želimo li mi to ili ne, ona se ima pravo vratiti. Od 900 ISIS-ovih boraca i njihovih žena, sigurno nekoliko stotina ima svako pravo vratiti se.'

Član britanskog parlamenta Jacob Rees-Mogg kaže da bi javnost trebala imati suosjećanja prema Shamimi, a s time se slažu i grupe za ljudska prava.

Obitelj Begum kaže i kako razumiju zašto se toliki ljudi protive Shamiminom povratku, no naglašavaju da je ona u vrijeme bijega bila djevojčica od 15 godina kojoj je bio 'ispran mozak'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:52